Annons

Annons

Annons

Annons

ledare borgerlig

Daniel Åkerman: Kärnfrågan i elbristen

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

När Magdalena Andersson väljs till ny S-ledare behöver hon jobba energiskt med elöverföringen

Bild: TT

Annons

Att elpriserna pendlat från negativa till rekordhöga på en vecka är följden av regeringens vårdslösa energipolitik. Eftersom Miljöpartiet ges avgörande inflytande kring kärnkraften riskerar vinterns elpriser att bli ännu högre.

Kraftig vind i Tyskland, Danmark och Sverige ledde nyligen till tillfälligt negativa elpriser. Bara några dagar senare steg de dock till att bli mångdubbelt högre än de var vid samma tid förra året (Aftonbladet 7/10). Den 7 oktober i fjol låg priserna omkring 20 öre per kilowattimme, kWh, utom i Sydsverige där de var dryga 30 öre. I år på samma datum var snittpriset i elprisområde ett och två, norra Sverige och norra Mellansverige, 51,41 öre/kwh, mer än dubbelt så högt. I elprisområde tre, södra Mellansverige med Jönköping, var snittpriset 98,11 öre/kWh. Och i område fyra, södra Sverige, var elpriset i snitt hissnande 224,37 öre/kWh.

Annons

Annons

Orsakerna till de höga prisnivåerna är självklart flera. Låg nederbörd har lett till underskott i vattenmagasinen samtidigt som det överlag har blåst ovanligt lite. Under coronapandemin minskade efterfrågan och produktionen av naturgas, olja och kol vilket ledde till minskade lager. När sedan Europas ekonomier öppnade upp blev resultatet brist och höjda priser. I grunden beror dock elpriserna på att Sverige har gjort sig beroende av väderbaserade energislag som ingen har kontroll över. Genom att driva på en avveckling av kärnkraften kan vi inte längre planera vår elproduktion på ett säkert sätt.

Vattenfall har därför varnat för att elpriserna kan bli ännu högre i vinter, då det skulle krävas dubbelt så hög nederbörd än vanligt för att fylla upp vattenmagasinen (Affärsvärlden 2/10). Energiminister Anders Ygeman (S) menar dock i DN (6/10) att kärnkraftsavvecklingen inte bidragit till elpriserna. Han pekar på att dessa är höga i hela Europa, även i länder med mycket kärnkraft som Frankrike. Något som är helt irrelevant. Naturligtvis drabbas alla länder på en gemensam energimarknad. Då brist på el råder höjs priset även på mer stabila kraftslag eftersom det är lönsamt. Hade det funnits mer kärnkraft i Sverige, och i andra EU-länder såsom Tyskland, skulle dock elproduktionen i detta läge kunnat ökas vilket hade sänkt priset.

Annons

Ygemans bortförklaringar illustrerar ändå det verkliga problemet. Socialdemokraterna vet att avveckling är skadligt för Sverige. Stefan Löfven argumenterade själv återkommande för kärnkraften som ordförande för IF Metall (Ny Teknik 17/11 2007). Men det kan partiet inte låtsas om, eftersom S behöver Miljöpartiets stöd för att behålla regeringsmakten. Inte heller Centerpartiet är särskilt förtjusta i kärnkraften. Men ska svenska familjer och företag ha tillgång till pålitlig och billig el i framtiden krävs att staten främjar en utbyggnad av kärnkraften. I första hand vid de reaktorer som redan finns, men även nya kraftverk lär behöva byggas såväl i norr som i syd. Det kommer dock inte ske så länge Socialdemokraterna sätter makten framför landets väl.

Daniel Åkerman

Ledarskribent vid Svenska Nyhetsbyrån

Annons

Annons

Till toppen av sidan