Annons

Annons

Annons

Csaba Bene Perlenberg

ledare borgerligJönköpings län

Csaba Bene Perlenberg
Vilken kulle vill Liberalerna dö på?

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Foto: Nils Petter Nilsson/TT.

Bild: Pär Grännö

Annons

Liberalernas ideologiska kompass snurrar så fort att väljarna inte hinner med. Det säger Romina Pourmokhtari, förbundsordförande för Liberala ungdomsförbundet (DN 12/10).

I dagsläget finns det ingen garanti för att de liberala ungdomarna kommer att kampanja för Liberalerna under nästa år, givet att partiledaren Nyamko Sabuni vägrat formulera eller definiera vilka röda linjer som gäller mot det sverigedemokratiska parti som under tisdagen av Expo avslöjades med att ha en tjänsteman i sitt riksdagskansli som är aktiv inom vit makt-kretsar.

Annons

Annons

Pourmokhtaris recension av Sabuni är brutal då ungliberalen konstaterar att partiledaren inte alltid är liberal i sina utspel och kommentarer. Och som LUF:s förbundsordförande konstaterar i DN:

– Vi kommer behöva få tydligare besked om vad som gäller efter nästa val om vi ska vara villiga att sätta upp affischer och dela ut flygblad. Och där är det ju ungdomarna som gör mestadels av det jobbiga jobbet, det är vi som kliver upp halv fem och kokar kaffet medan partisterna tar sovmorgon. Jag kan inte se mina medlemmar vara villiga att kampanja om de inte känner att de gör det för liberala ideal.

I dag finns det ingenting som tyder på att Liberalerna kommer att klara riksdagsspärren i valet om mindre än ett år. Nyligen avgick Liberalernas länsordförande i Jönköping, Anders Rickman, i protest mot SD-linjen. Nuvarande inriktning har kantrat och inget i väljaropinionen tyder på att partiet belönas av väljarkåren efter sommarens regeringskris då Liberalerna lämnade januariavtalet. Att Liberalerna i söndags hängav sig åt att stå skuldra med skuldra med SD, M och KD i en debattartikel om rättspolitiken har cementerat vägvalet. Men fortfarande finns ett landsmöte där det finns en sista chans för partiet att välja vilken kulle partiet vill dö på:

Vill Liberalerna åka ur riksdagen som stödparti till Sverigedemokaterna eller vill de åka ur riksdagen som liberala motståndare till ett parti som gång efter annan avslöjas med rasistiska skandaler?

LUF bör överväga att bryta sig loss från Liberalerna för att lägga grunden till ett nytt, socialliberalt parti.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan