Annons

Annons

Juristen om unika kamerafallet: ”Kan inte säga om det är olagligt”

2018 kom dataskyddsförordningen, GDPR, en ny EU-övergripande lag som bland annat reglerar kameraövervakning. Än så länge har den nya lagen inte prövats vad gäller i vilken utsträckning övervakning är tillåten i hemmet.

– Så man kan idag inte säga om det är lagligt eller olagligt att filma hemtjänstpersonal i hemmet, säger Jenny Bård, jurist på Integrationsmyndigheten.

Jenny Bård, jurist på Integritetsmyndigheten.

Bild: Privat

Annons

Saken, om det är okej eller inte att att ha en övervakningskamera hos någon som får dagliga besök av hemtjänstpersonal, har trappats upp i Mullsjö senaste två månaderna. Skyddsombudet i Mullsjö har anmält filmandet, först till Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) och nu till Arbetsmiljöverket. Arbetsmiljöverket kontaktades eftersom skyddsombudet anser att det är en arbetsmiljöfråga när personal övervakas under sin arbetstid. Anmälan till IMY handlade delvis om samma sak, men myndighetens uppdrag är inte att granska arbetsmiljöfrågor, utan att avgöra om det är lagligt att filma eller ej. Det som är oklart i det här fallet är om en privatperson har rätt att filma i sitt hem där hemtjänstpersonal vistas flera gånger om dagen.

Läs vidare med Digital!

8 kri veckan i 8 veckor

Läs dina lokala nyheter för 8 kr/vecka i 8 veckor - du betalar 32 kr/månad. Därefter tillsvidare 119 kr/månad.

Det här ingår i Digitalpaketet

  • Alla lokala nyheter på vår sajt och nyhetsapp.
  • Läsarshoppen med mängder av erbjudanden – spara tusenlappar!
  • Ingen bindningstid - säg upp när du vill.
Vi är en del av Bonnier News (559080-0917)
Betalningar hanteras av Klarna

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy