Annons

Annons

Kungabesöket i Jönköping

Debatt
Småland klarar sig utan både hertig och kung

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: TT

Annons

På torsdag gör Carl Gustaf Bernadotte och Silvia Bernadotte ett besök i Jönköpings län. Länsstyrelsen i Jönköpings län, med landshövding Helena Jonsson i spetsen, står för värdskapet. Sedan 1932 har Småland stått utan en hertig eller hertiginna sedan prins Lennart gifte sig med en kvinna utan godkännande av dåvarande kung Gustav V och därmed gav upp sina titlar. Vi i Republikanska föreningen tycker att Småland har klarat sig alldeles utmärkt utan någon adlig regent och borde därmed också klara sig utan något kungligt besök.

Värdarna förhåller sig säkert diplomatiskt till det faktum att dagens gäst, till skillnad från dem, har ärvt sin tjänst. Förhoppningsvis har de dock en inre övertygelse i linje med vad en annan smålänning, författaren Vilhelm Moberg, skrev i boken "Därför är jag republikan":

Annons

Rikets högsta ämbete bör icke besättas genom börd eller arv, alltså av slumpen, utan genom ett av folket verkställt val bland personer som genom ådagalagda egenskaper visat sig vara skickade för detsamma.

Annons

Enligt oss är monarkin inte värdig en demokrati. Carl Gustaf Bernadotte blev statschef enbart för att han föddes in i en utvald familj, men det är en grundläggande demokratisk regel att offentliga ämbeten inte ska gå i arv. Republik är helt enkelt ett mer demokratiskt statsskick för ett Sverige i tiden. Om Regeringsformens inledande formulering att ”All offentlig makt i Sverige utgår från folket” förverkligades även i fråga om landets högsta offentliga ämbete, skulle statschefen inte få sitt mandat genom sina släktband utan väljas i demokratisk ordning.

I den bästa av världar skulle Carl Gustaf Bernadotte, likt prins Lennart, abdikera för demokratins skull och få sin familj med sig. Men det är inte särskilt troligt att han eller någon annan i tronföljden frivilligt avstår från sin privilegierade maktposition. Därför är det viktigt att bilda opinion för ett mer demokratiskt och modernt statsskick.

Förhoppningsvis inser du som läser detta att monarkin är ett fundamentalt anti-demokratiskt system. Det borde inom varje smålänning sedan Nils Dacke finnas en inbyggd opposition mot den monarkiska ordningen. Småland behöver varken någon hertig eller någon kung. Att ämbetet som statschef går i arv inom en utvald familj är självklart en helt orimlig ordning för alla demokrater – i ett jämlikt och modernt samhälle har monarkin rimligen ingen plats. Genom ökad debatt i frågan och ett växande folkligt stöd för att Sverige ska bli världens modernaste demokrati är vi övertygade om att republiken Sverige kommer att bli verklighet i en närliggande framtid. Kungen må vara i strålkastarljuset i dag, men jag vet att vi republikaner har tiden och demokratin på vår sida.

Annons

Annons

Olle Nykvist

Ordförande i Republikanska föreningen

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy