Annons

Annons

ledare borgerlig

Daniel Åkerman: Käpphästar hämmar inte pandemin

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Bild: TT

Annons

Trots många anklagelser visar en ny granskning som jämför överdödligheten på kommunala och privata äldreboenden att privat äldreomsorg inte hade högre dödlighet under pandemin (DN 11/10). Att frågan ändå fått stort utrymme i debatten visar vilken skada politiska käpphästar kan åstadkomma. Kritiken mot privata äldreboende har återkommit i princip ända sedan coronapandemin nådde Sverige.

Mest uppmärksammad blev kanske utrikesminister Ann Linde (S) i en intervju tysk tv i juni 2020 uppfattades skylla de höga svenska dödstalen på privata utförare. Och statsminister Stefan Löfven krävde i en riksdagsdebatt ett privatiseringsstopp i äldrevården med hänvisning till pandemin.

DN:s granskning visar att dödligheten inte var högre på privata boenden, men den var inte heller lägre. Visserligen kan en första anblick antyda att privata var värre drabbade, men det beror på andra underliggande faktorer. Framför allt att kommuner och regioner med hög andel privat vård också råkade ha högre smittspridning totalt sett.

Annons

Annons

Tidigare har såväl SVT (2/6 2020) och SR (14/7 2020) som tankesmedjan Timbro (Smedjan 27/7) jämfört dödligheten hos olika vårdgivare. Med hjälp av folkbokföringsdata har DN brutit ner statistiken för att försöka granska enskilda äldreboenden, vilket annars inte finns tillgängligt. Resultaten ligger i linje med de tidigare granskningarna. Att resultaten egentligen inte är nya, trots att de nu går att bekräfta bättre, gör regeringens anklagelser än mer märkliga.

Ingen av de tidigare granskningarna har gett stöd åt tesen att privata vårdgivare låg bakom dödstalen. Så var fallet redan då Linde och Löfven gjorde sina respektive uttalanden. De socialdemokratiska statsråden tycks antingen ha förblindats av ideologiska drivkrafter eller cyniskt ha utnyttjat pandemin för att främja sina mål att begränsa privat omsorg.

Oavsett vilket bör frågan ställas hur pandemibekämpningen hade kunnat göras annorlunda om regeringen inte hade skyllt på privata vårdgivare. I synnerhet som flera granskningar (Läkartidningen 8/9) har konstaterat att dödligheten på äldreboenden främst berodde på den höga smittspridningen i samhället, vilket var regeringens och myndigheternas ansvar. Förhoppningsvis kan detta klara besked tjäna som lärdom för regeringen att prioritera verkningsfulla åtgärder i stället för slagord i framtiden. Det duger inte att hemfalla åt ideologiska käpphästar. Att säkra medborgarnas liv och hälsa borde varit viktigare än att slå mot privat äldrevård.

Annons

Annons

Daniel Åkerman

Ledarskribent vid Svenska Nyhetsbyrån

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy