Annons

Annons

ledare borgerligKungabesöket i Jönköping

JP Ledare: Statschefen borde ha besökt Vetlanda i stället

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Kung Carl XVI Gustaf besöker inte Vetlanda när kungaparet besöker Jönköpings län. Foto: Suvad Mrkonjic / TT /

Bild: TT

Annons

HUVUDLEDARE. I takt med att samhället återöppnas har statschefen börjat återvända till sina publika plikter. Den kungliga kalendern har bland annat nyligen medgivit invigning av den nya Hisingsbron i Göteborg och återinvigningen av Norrlands dragonregemente K4 i Arvidsjaur.

I dag är det så Jönköpings läns tur med besök på bland annat Jönköping Läns Museum, högskolan och Råslätts vårdcentral. Enligt ett pressmeddelande från länsstyrelsen låter det berättas att besökets fokus ligger på vård och omsorg, utbildning, näringsliv, kultur och friluftsliv. Kungaparets besök är begränsat till Jönköping.

Säkerligen kommer många att uppskatta besöket, även om programpunkterna i det stora hela är rutinuppgifter för kungaparet.

Men det är något som skaver. Lokala nedslag med pandemitema i all ära, men nog hade det varit en tyngre symbolhandling om en annan del av Jönköpings län hade förärats ett kungligt besök – Vetlanda hade onekligen varit ett värdigt besöksmål för kungaparet givet vansinnesattacken i början av mars. De drabbade, de som sårats och deras familjemedlemmar men även alla vittnen, polisen, kommunen och alla medborgare och invånare som ingrep och hjälpte till vid knivattackerna och som därefter solidariskt visade varandra stöd är alla värda det stöd som ett besök av Sveriges monark hade inneburit.

Annons

Annons

Tyvärr har kungahuset vid sitt besök i Jönköpings län prioriterat att undvika "långa transportsträckor", enligt hovets kommunikationschef (JP 5/10).

Nog hade Vetlandas hårt prövade invånare varit värda ett par extra körmil för en restrött statschef.

JP 14/10 2021

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy