Annons

Annons

Annons

Annons

Csaba Bene Perlenberg

ledare borgerligJönköpings län

Csaba Bene Perlenberg
De Basso mot nya höjder

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Bild: Joel Wennerberg, Pär Grännö

Annons

Kommunalrådet Ilan De Basso gör en Acko Ankarberg Johansson (KD) eller en Mats Green (M) och lämnar lokalpolitiken i Jönköping. I stället siktar socialdemokraten på att bli riksdagsledamot. Som plats två på S-listan kan han, sans ett katastrofval hösten 2021, i praktiken börja packa övernattningsväskan redan nu.

De Basso har under den gångna mandatperioden varit en viktig kugge i Koalitionsbygget. Som lokalpolitiker har han ett mycket viktigt perspektiv att tillföra rikspolitiken. Men det är inte som lokal- eller rikspolitiker han har chans att göra sin största insats: Det är för Socialdemokraterna. Som resultatorienterad kommunpolitiker har han erfarenhet både av kommuners behov men även av blocköverskridande samarbete. Inte bara med Centerpartiet och Liberalerna utan även med Miljöpartiet, som ju Socialdemokraterna har en allt mer ansträngd relation till på riksplan. Att lösa politiska knutar är en kompetens som S onekligen kan ha användning av framöver. Med det kommer en nödvändig ödmjukhet som socialdemokratin inte alltid varit partiets renommé.

Annons

Annons

I detta kommer även konsten att idka hälsosam självkritik, vilket Ilan De Basso inte varit rädd för gällande den egna S-regeringen. I våras underkände han utrikesminister Ann Linde (S) som i en uppmärksammad och brett kritiserad tweet benämnde folkmordet Seyfo som ett "massövergrepp" och inte just ett folkmord. De Basso menade i JP mycket riktigt att det inte finns någon anledning att vänta med att erkänna att Seyfo var ett folkmord.

Ilan De Bassos politiska framtid är sannerligen god: Som första ersättare på den socialdemokratiska listan till Europaparlamentet har han goda chanser att få åka till Bryssel redan i höst om Magdalena Andersson bildar ny regering och lyfter in någon av de nuvarande EU-parlamentarikerna i regeringen. Och om EU-parlamentarikern Jytte Guteland kommer in i riksdagen nästa höst har han att välja mellan Bryssel och Stockholm.

Men det finns en annan församling som De Basso också bör vara aktuell för. Överlag mår alla regeringar bra av fler politiker med bakgrund inom kommunpolitiken. Magdalena Andersson borde därför göra klokt i att ha med Ilan De Basso på den ministerlista som hon för närvarande filar på. Varför inte som ny utrikesminister, givet att S är i behov av en mer rakryggad sådan.

Till toppen av sidan