Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

ledare borgerligHuskvarna

Genmäle: "Kärnkraften skulle inte påverka vårt elpris idag"

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Vinden kommer inte att påverka elpriset någon gång, skriver Lennart Lindberg som får svar direkt från Svenska Nyhetsbyråns Daniel Åkerman.

Bild: Johannes Berndalen

Annons

JP:s ledare "Kärnfrågan i elbristen" (12/10) signerad Daniel Åkerman via Svenska Nyhetsbyrån om elmarknaden uppvisar bristande kunskap.

Elpriset för elområde tre, där Jönköping ingår, var september 2021 91,8 öre/kwh. Genomsnittspriset för elområde tre under de tidigare sju åren, som vi haft denna indelning, är 36 öre/kwh. Skribentens förklaring är låg nederbörd och lite blåst. Magasinsfyllningen är cirka 10 procent under normalt, men detta kommer inte att påverka priset förrän i februari 2022. Vinden kommer inte att påverka elpriset någon gång.

Sverige exporterade de senaste 52 veckorna mer än vad de nerlagda kärnkraftverken Ringhals 1 och 2 och Oskarshamn 2 gjorde när de verkade. Sveriges elpris styrs numera av den svenska och inte minst den norska exporten till Europa. Vi får helt enkelt Europas priser.

Annons

Annons

Åkerman citerar sedan Vattenfall, som om det inte vore en kommersiell aktör, och påstår att priset kommer att bli högre i vinter. Priset på framtida handel för resten av vintern och kvartal 1 2022 indikerar i dag cirka 65 öre/kWh. Knappast högre än 91,8 öre/kwh.

Såvitt jag lärt mig finns ingen annan planering av vår produktion än den som marknaden gör varje dag efter avrop från elköparna dagen innan leveransdag. Kärnkraften skulle inte påverka vårt elpris idag, överskottet skulle bara bli större och exporten öka.

Jag håller dock med Åkerman: Sverige behöver ny kärnkraft. Men vi kan absolut inte hoppas på att återstarta de nerlagda verken då dessa saknar drifttillstånd och de ombyggnader som krävs för att uppfylla nuvarande säkerhetsbestämmelser blir alldeles för dyra att genomföra. Aggregaten är i grunden för gamla och har för kort livslängd kvar för att bära kostnaderna. Men 1995 lovade oss S, M, C, L, Kd och Mp att vi via den fria elmarknaden skulle få den produktion byggd som marknaden efterfrågade. Därför kan knappast, som skriftställaren begär, staten se till att det byggs ny kärnkraft. Det skulle vara otillbörlig marknadspåverkan, så först måste vi nog avskaffa den fria elmarknaden, återgå till förhållandena för 1996. Då kommer det att byggas ny svensk kärnkraft.

Lennart Lindberg

Elingenjör Huskvarna

Svar Direkt:

Annons

Det är något svårt att uttyda vad Lennart Lindberg invänder mot i sak, då vi tycks vara överens om prisbildningen. Att snittpriset för hela september månad, 91,8 öre/kWh, skiljer sig något mot snittpriset för endast den 7 oktober, 98,11 öre/kWh, är knappast att förvåna. Oavsett vilken tidpunkt man väljer kvarstår dock den övergripande slutsatsen att priset är nästan tre gånger högre än tidigare år, då det låg omkring 30 öre/kWh.

Annons

Jag förnekar inte heller inverkan från den europeiska elmarknaden, vilket ju nämns som orsak i artikeln. Till detta bidrar dock mild blåst vilket minskar vindkraftens produktion, och liten nederbörd vilket har minskat vattenmagasinen sedan våren i år (Affärsvärlden 30/6).

Lindberg avfärdar Vattenfalls prognos för sin egen produktion som opålitlig utan att förklara varför.

Huvudinvändningen tycks dock vara samma rökridå som regeringen gömmer sig bakom. Det spelar ingen roll att Sverige totalt sett exporterar el, om inte elen når fram till svenska hushåll och företag då den efterfrågas, och det till ett rimligt pris. Vilket inte kan garanteras med en allt större väderberoende produktion.

Så kallad ”planerbar” produktion, såsom kärn- och vattenkraft, möjliggör omedelbar anpassning av produktionen efter efterfrågan. Det är avvecklingen av denna som är huvudskälet lett till dagens oförutsägbara elpriser.

Daniel Åkerman

Ledarskribent Svenska Nyhetsbyrån

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy