Annons

Annons

Annons

Annons

Jönköpings län

Debatt
Naturbruksgymnasierna har en viktig roll att spela

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

För oss centerpartister är jämställdhetsfrågan en grundförutsättning för ett samhälles välmående, skriver Per Eriksson, Beata Allen och Mikael Karlsson.

Bild: Amanda Segerson

Annons

Pandemin ebbar ut och människor ser fram emot en ny vardag. Låt oss göra tiden efter pandemin till den tid då vi ställer om till ett mer hållbart samhälle. Ett samhälle där varje människa ges kraft och möjlighet att skapa sin egen framtid.

För oss centerpartister är jämställdhetsfrågan en grundförutsättning för ett samhälles välmående. Det måste bli ändring på det faktum att det i vårt län är färre kvinnor som startar och driver företag. Vi vill se fler kvinnliga egenföretagare och fler kvinnor ta plats i bolagsstyrelserna. Antalet elever som läser Ung företagsamhet (UF) redan i grundskolan behöver öka eftersom det är en grogrund för framtidens entreprenörer. Undersökningar visar att särskilt tjejer inhämtar kunskap och inspiration från UF vilket ökar chanserna att de startar eget senare i livet.

Annons

Annons

Vi centerpartister vet att landsbygden spelar en central roll i vårt läns resa till framgång. Skogarna, turistföretagandet, naturupplevelser, den närproducerade maten och våra hållbara lantbruk som ställer om för framtiden. Partiets satsning på landsbygdsprogrammet trumfar regeringens med 1 miljard kronor per år. Region Jönköpings län förser denna framtidsbransch med efterfrågad kompetens genom våra naturbruksgymnasier. Centerpartiet i Jönköpings län vill därför att våra två naturbruksgymnasier blir innovativa utvecklingscentra för de gröna näringarna.

Det råder en optimism inom det regionala näringslivet som vi vill ta fasta på. En regions välstånd startar i näringslivet och därför vill vi se fler jobb och växande företag. För detta avsätter Centern i sitt budgetförslag hela 29 miljarder kronor. Detta omfattande jobbpaket skulle komma Jönköpings län väl till pass för att avhjälpa den tillväxthämmande kompetensbristen och säkerställa att fler, framför allt unga, får ett jobb. Fyra budgetförslag skulle ge direkt positiv effekt för de företag som har lidit svårt under pandemin och varit tvungna att permittera medarbetare:

• Förstärkt sänkning av ungas arbetsgivaravgifter

• Sänkta arbetsgivaravgifter för nyrekryteringar upp till tio anställda

• Fortsatt reformering av LAS

• Borttagna arbetsgivaravgifter för långtidsarbetslösa

Annons

Att få företag på fötter igen, minska arbetslösheten och få fler företag att växa är en förutsättning för att bibehålla och utveckla den offentliga servicen i vårt län. Några av budgetförslagen som skulle skapa tillväxt:

Annons

• Regelförenklingar för företag

• Enklare skatter för enskilda firmor

• Satsning på kvinnors företagande

• Förlängt skatteanstånd

Efter att ha presenterat en egen budget i riksdagen och hållit partistämma där ny politik beslutats, konstaterar vi centerpartister i Jönköpings län att partiet har en självständig unik position i mitten av svensk politik. Vi är nu det enda borgerliga parti som inte gör oss beroende av eller samarbetar med Sverigedemokraterna. Vi stakar ut en hoppfull väg framåt med en politik som ger kraft åt varje människa.

Per Eriksson (C)

Regionråd i Region Jönköpings län

Beata Allen (C)

Kommunstyrelsens ordförande Aneby

Mikael Karlsson (C)

Kommunstyrelsens ordförande Värnamo

Till toppen av sidan