Annons

Annons

Annons

Csaba Bene Perlenberg

ledare borgerlig

Csaba Bene Perlenberg
Genmäle: M står upp för individen

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Den som i samma andetag nämner brun och SD får således sägas påstå att SD som parti är nazistiskt, även om det ordet inte uttrycks, tycker Sotiris Delis.

Bild: Privat, Fredrik Sandberg/TT

Annons

Csaba Bene Perlenberg anför i ledaren ”När löven blir bruna” (JP 21/10) att Moderaterna är ”värderingsmässigt avlövat”. Då har partiet på helgens arbetsstämma i enighet just antagit ett nytt idéprogram, vari uttalas att M ”kommer alltid hävda individen mot kollektivismen, också när kollektivismen antar nya skepnader”. Det motsäger Perlenbergs tes att M:s ”stolta bastioner som stått emot föraktfull kollektivisering av människor, individer, kläs av och blir kala”.

Annons

Annons

Perlenberg skriver om M:s ”tysta interna kritiker med plågade samveten”. De finns säkert, men enigheten om idéprogrammet och den korta debatten talar för att synnerligen bred sämja råder inom M om den utstakade kursen, att erövra regeringsmakten med stöd av SD.

I idéprogrammet konstateras att ”Många invandrare har varit med och byggt Sverige. Samtidigt beror många av det svenska samhällets stora sociala och ekonomiska problem på en ogenomtänkt politik för invandring, kombinerad med en bristande förmåga att integrera nyanlända.”

Det står klart för M att invandringen måste minska. Det är inte att säkra att ”makthungern vinner”. Det är att på en robust idégrund söka sakpolitiskt samarbete med partier som tycker ungefär lika som M, däribland SD beträffande bland annat migrationen.

”Brunt skelett”? Brunt var nazisternas färg. Punkt. Brun associeras generellt med Hitlertyskland. Den som i samma andetag nämner brun och SD får således sägas påstå att SD som parti är nazistiskt, även om det ordet inte uttrycks. 2014 års nyord ”blåbrun” hjälper föga. Att slänga sig med denna brunretorik är reductio ad Hitlerum, ett argument som allmänt anses försvaga trovärdigheten hos den som framför det.

Sotiris Delis

Tidigare riksdagsledamot för Moderaterna

Annons

Svar Direkt:

Så sent som i valet 2018 kandiderade flera före detta nynazister för SD. För någon vecka sedan avslöjades två tjänstemän på SD:s riksdagskansli vara knutna till vit makt-sfären. Den som inte ser att SD är ett brunt, främlingsfientligt parti är sannolikt färgblind. Vad detta säger om M:s trovärdighet torde vara uppenbart.

Csaba Bene Perlenberg

Politisk redaktör Jönköpings-Posten

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan