Annons

Annons

Annons

Annons

Csaba Bene Perlenberg

ledare borgerlig

Csaba Bene Perlenberg
Opinion: För Kristdemokraterna i tiden

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Bild: Anders Wiklund, TT, Pär Grännö

Annons

Det finns olika sätt att skjuta sin politiska karriär i sank. Ett av de mest kreativa kan vara att som kristdemokrat motionera till partiets riksting om att avskaffa monarkin som Sveriges statsskick till förmån för en mer modern och demokratisk republik.

Nu finns det inte ens en snöflingas chans i helvetet att Värnamopolitikern Håkan Johansson, gruppledare i kommunens fullmäktige, får gehör för sin partimotion. Såväl KD i Jönköpings partidistrikt som partistyrelsen yrkar på avslag. Men Johanssons argumentation förtjänar att lyftas fram och tas på allvar, inte minst ur ett borgerligt perspektiv. Johansson skriver att det i längden torde vara "ohållbart för ett uttalat familjeparti som Kristdemokraterna att hålla fast vid den strukturella diskriminering det innebär att undanhålla medlemmar ur en enskild familj de rättigheter som alla vi andra tar för givna, såsom den grundlagsfästa rättigheten att välja sin egen religion och rättigheterna att välja yrke, att ingå äktenskap med vem en vill och att lämna riket utan konungens vetskap och samtycke."

Annons

Annons

För ett parti som betonar människovärdet torde Johanssons poänger om bristen på frihet för monarken med familj vara mitt i prick. Tyvärr har Kristdemokraterna med flera partier förvirrat sig bort i snömos om traditioner och kulturarv. Sådana ska agera som rötter, inte kedjor. Att i grundlagen förkasta grundläggande friheter som gäller för var och en av monarkins undersåtar men inte för kungafamiljen, däribland religionsfriheten, är ett omodernt, ovärdigt oskick.

Kanske är det inte överraskande att Kristdemokraterna även framöver kommer att sätta monarkin före individer, familjen före enskilda personers frihet. Men droppen urholkar stenen. Att det nu förs en republikansk diskussion inom KD bådar gott inför framtiden.

För republiken rycker närmare. I god kristdemokratisk anda går det långsamt. Men riktningen är tydlig. I längden är det ohållbart att statschefen inte är folkvald. Sverige kommer förr eller senare att bli en modern republik.

Annons

Annons

Till toppen av sidan