Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Jönköping

Debatt
Insatstiderna för ambulansen ska kortas

Replik på "Ambulansverksamheten måste vara socialt hållbar" av Mikael Ekvall (V) på JP Debatt (21/10).

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Coronapandemin är den stora anledningen till att uttaget av övertid inom ambulansen är högre i år, skriver Mia Frisk och Rachel De Basso.

Bild: Elin Elderud

Annons

Koalition för Region Jönköpings län tar ambulanspersonalens situation på största allvar. Det är oacceptabelt att medarbetare inte hinner äta eller ta rast under långa arbetspass. Arbetsmiljön kommer dock att förbättras och insatstiderna kommer att kortas ner i takt med att ambulanssjukvården återgår till ordinarie verksamhet.

Coronapandemin är den stora anledningen till att uttaget av övertid inom ambulansen är högre i år. Fler medarbetare har stannat hemma vid symptom för sjukdom. Sju medarbetare har varit gravida och får därmed inte jobba i ambulansen. Under pandemin har ambulanspersonalen även behövts på annat håll för att klara covid-vården. Det har inte gått att hitta ersättare i samma takt som bortfallen och i vissa fall har ambulansen fått vara avställd. Men enligt verksamheten har det inte varit någon risk för patientsäkerheten eller olyckor relaterat till arbetsmiljö under den här tiden.

Annons

Annons

Innan pandemin infördes två nya dagambulanser som ska utgå från Aneby och Mullsjö. Syftet var att korta ner insatstiderna i hela länet. Ambulanssjukvården har aldrig tidigare haft så många medarbetare som nu och totalt är det 227 anställda. Hittills har inte alla ambulansresurser varit i full drift på grund av pandemin. Enligt verksamheten finns det från och med november månad inga vakanser inom ambulansen. Insatstiderna håller på att kortas och närmar sig målsättningen på att 80 procent ska nå olycksplatserna inom 20 minuter vid prio 1-larm. Det är först nästa år vi kan se effekterna av de utökade ambulansresurserna.

Ambulanssjukvården är oförutsägbar och akuta insatser kan alltid påverka raster och arbetsdagen. Från och med nästa år kommer all ambulanspersonal att arbeta efter samma schema och följa ett nytt SOS-avtal som innehåller styrning av måltidsuppehåll. Region Jönköpings län och fackförbunden ska ha en god samverkan för att hitta bästa möjliga arbetsmiljö för ambulanssjukvården.

Framöver kommer nämnd för folkhälsa och sjukvård att kalla in representanter för ambulansverksamheten till nästa sammanträde för att få en tydligare bild av situationen. Likaså kommer presidiet för samma nämnd att föra en dialog med både ansvarig direktör och verksamhetschef.

Mia Frisk (KD)

Ordförande i Region Jönköpings läns regionstyrelse

Rachel De Basso (S)

Ordförande i RJL:s nämnd för folkhälsa och sjukvård

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy