Annons

Annons

Annons

Annons

ledare borgerligJönköpings län

Mathias Bred: Det våras för missfirmelse

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Fram till 1976 var det olagligt att förolämpa tjänstemän i Sverige, skriver Mathias Bred.

Bild: Jerry Brodin

Annons

Just nu cirkulerar en film på sociala medier där en svensk polis med invandrarbakgrund blir smädad av förortsungdomar. Polisen kallas upprepade gånger för ”husblatte”. Det är en kränkande förolämpning som säger mycket om hur avsändaren ser på det svenska samhället. Polisen på filmen ser sårad ut men också uppgiven, för han kan inte göra något, vilket provokatörerna är väl medvetna om. Flera andra filmer på sociala medier avslöjar hur busar närmast slentrianmässigt kallar poliser för horungar och horor. Kvinnliga poliser verkar särskilt utsatta.

Annons

Annons

I många andra länder finns det lagstiftning som gör det särskilt allvarligt att kränka personer i samhällsbärande yrken. Fram till 1976 var det olagligt att förolämpa tjänstemän i Sverige.

Nu vill Kristdemokraterna återinföra brottet "missfirmelse" mot tjänsteman. Förslaget presenterades av Andreas Carlson (KD), partiets rättspolitiska talesperson och riksdagsledamot från Jönköpings läns valkrets, i förra veckan. Det är ett bra förslag och nödvändigt om människor i framtiden ska vilja arbeta inom till exempel Polisen och Kriminalvården. Ingen ska behöva tåla att höra rasistiska och sexistiska kränkningar. Just när det gäller polisen handlar det ju dessutom om att uttrycka missaktning för hela samhället och rättsstaten.

Det saknas inte argument mot en ny lag. Den skulle kunna användas mot människor som har legitima skäl att klaga. Många människor som polisen möter i sitt arbete är upprivna och under stor stress. Lagen bör därför utformas så den blir träffsäker mot de dominansbeteenden man försöker komma åt. I ett idealt samhälle hade en lag mot missfirmelse inte behövts. Men vi lever inte i ett idealt samhälle utan i ett samhälle där det blir allt svårare att upprätta hålla statens våldsmonopol, och där det redan är svårt att rekrytera människor som vill arbeta för statens och det allmännas bästa. Möjligheten att omhänderta personer som agerar provocerande kan också vara ett bra verktyg för poliser som arbetar med att göra brottsutsatta områden tryggare.

Mathias Bred

Politisk redaktör Svenska Nyhetsbyrån

Annons

Annons

Till toppen av sidan