Annons

Annons

Annons

ledare borgerlig

Genmäle: ”Vi tvingas exportera el”

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Bild: Anders Sundin

Annons

GENMÄLE. Daniel Åkerman (DÅ) skriver på JP:s ledarsida att vi behöver skapa en nationell elmarknad (28/10). Så sant. Men hur det ska gå till har han missförstått. Sverige tvingas av EU, efter anmälan från Danmark 2010, att exportera el till kontinenten.

Annons

DÅ nämner en massa orsaker till varför Sverige i dag har orimliga elpriser i söder, allt från stängda kärnkraftsaggregat, intakta nationella elmarknader (finns inga i Nordeuropa), ingen baskraft i SE4 (1 800 MW enligt SVK), oförutsägbar sol- och vindkraft, med mera. Inget av dessa påståenden har ett dugg med det höga elpriset att göra.

Elområde 4, södra Sverige har aldrig haft problem med att klara sin försörjning. Det behövs 4 800 MW, det producerar 1 800 MW och behöver tillföras 3 000 MW. Mellan område 3 och 4 kan som sämst överföras 4 500 MW, med den nya länken 6 200 MW.

Annons

Problemet heter export. Om Sverige av EU tillvarata de svenska konsumenternas behov hade vi haft världens näst lägsta elpriser. Norge hade varit billigare. Så visst behöver vi få en nationell elmarknad. Men det får vi inte för EU.

Lennart Lindberg

Elingenjör Huskvarna

Svar Direkt:

Det stämmer att exportkrav inom EU föranledde införandet av elprisområden i Sverige. Däremot var just uppdelningen av den svenska elmarknaden ingen nödvändighet, utan ett val av svenska politiker. Exakt hur ett alternativ kan utformas måste självklart utredas, men att det är möjligt visas av att flertalet EU-länder fortfarande har nationella prisområden. Det är också märkligt att avfärda de många faktorer som tillsammans påverkar elpriserna. Hade produktionen varit högre i elprisområde 3 och 4 skulle självklart behovet av import från såväl de andra svenska prisområdena som övriga Europa varit mindre. Vilket hade lett till lägre priser. Den successiva avvecklingen av svensk kärnkraft till förmån för oförutsägbar vind- och solkraft bidrar till högre priser genom att den inhemska produktionen minskar då varken vinden blåser eller solen skiner. Därför har problemen blivit värre först på senare år. Elpriserna bygger, liksom alla andra marknader, på utbud och efterfrågan. När utbudet minskar höjs priserna.

Daniel Åkerman

Ledarskribent Svenska Nyhetsbyrån

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan