Annons

Annons

Annons

Annons

ledare borgerlig

Vykort från Rom: Ta av silkesvantarna mot Kina

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Vi får inte titta bort när Xi Jinping (bilden) och Kina flyttar fram sina positioner, skriver Elisabet Lann (KD). Även på bilden: aktivisten Rahima Mahmut.

Bild: AP

Annons

Det kom ett vykort till JP:s ledarredaktion med en utlandsrapport från IPAC:s konferens i Rom under den gångna helgen, signerad Elisabeth Lann (KD), kommunalråd i Göteborg.

Under förra helgen bar de mäktigas vägar till Rom. Världens starkaste ekonomier skulle samlas till G20-möte för att diskutera bland annat vaccination och klimatmål. Men flera viktiga frågor saknades på agendan. Därför valde jag och parlamentariker från 14 länder att också åka dit – för att delta i vad man skulle kunna kalla ett motmöte.

I juni förra året gick 18 politiker från nio länder samman och bildade IPAC – Inter-Parliamentary Alliance on China. Varje nytt land i nätverket representeras av två "medordförande" i styrelsen. Syftet med initiativet är att samla den fria världen för att tillsammans stå upp mot en alltmer repressiv kinesisk regim med gränslösa stormaktsambitioner.

Under hovrande helikoptrar, bakom avspärrningar och med fler poliser och militärer än turister i kvarteret höjdes röster för demokrati och mänskliga rättigheter. Samtidigt som USA:s president Joe Biden anlände till den hårt bevakade byggnaden intill, hade vi bjudit in press från hela världen till vårt möte som gästades av personer som lever under konstant hot från den kinesiska kommunistregimen.

Annons

Annons

Amerikanske republikanske senatorn Marco Rubio, brittiske parlamentsledamoten och tidigare partiledaren för de konservativa Iain Duncan Smith och den tyske EU-parlamentarikern och talesperson för The European Green Party Reinhard Bütikofer, är några av de lagstiftare som varit med från början. När vi möttes i Rom kunde vi välkomna två nya medordförande från Indien och är därmed uppe i 80 co chairs och närmre 200 medlemmar från totalt 40 olika parlament. Vårt nätverk växer och tillsammans blir vi en allt starkare röst för en frihetsälskande och rakryggad hållning gentemot den kinesiska regimen.

Vårt möte i Rom, samlade politiker från 14 länder. Bland våra inbjudna gäster fanns Joseph Wu, Taiwans utrikesminister, Nathan Law, grundare av Hongkongpartiet Demosistõ och före detta parlamentariker som tvingats till exil och Rahima Mahmut, uigurisk musiker och aktivist, som även hon lever i exil – sedan flera år helt avskuren från familj och släkt i Xinjiangprovinsen.

Initiativet väckte stort intresse och The Spectator, Le Monde och The Guardian är bara några exempel på nyhetsmedier som valt att uppmärksamma IPAC:s möte i Rom. Det hela är naturligtvis irriterande för Kinas president Xi Jinping och hans parti. Genom fejkade mail om ändringar i vårt program och andra försök till sabotage blir det tydligt att det bakom den självgoda ytan finns en oro. En oro för att charaderna ska upphöra och att världen unisont ska kräva att den kinesiska regimen med Xi i spetsen upphör med sina systematiska angrepp på demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatens principer.

Annons

Annons

Sverige och resten av den fria världen har ett ansvar att skydda den internationella regelbaserade ordningen. Vi får inte titta bort när Kina gör nästan dagliga intrång i Taiwans luftrum, begår grymheter i Uigur-regionen och nedmonterar Hongkongs frihet och autonomi. Inte bara av solidaritet med de förtryckta utan för att den kinesiska regimen under lång tid tillåtits flytta fram sina positioner på så många områden att den kommit att hota allas vår frihet – även i Sverige.

Elisabet Lan (KD)

Kommunalråd i Göteborg och svensk medgrundare av IPAC

Fotnot. Jönköpings-Postens ledarsida publicerar från tid till annan rapporter från utlandet författade av svenska skribenter, politiker, aktivister och demokratiaktörer som delger sina upplevelser med läsekretsen. Kriteriet för publiceringen är att den som skriver vykortet har upplevt något med sina egna sinnen och satt ord på det. Förslag på texter skickas med fördel till debatt@jp.se. Märk det: Vykort till JP Ledare.

Annons

Annons

Till toppen av sidan