Annons

Annons

Annons

Annons

Csaba Bene Perlenberg

ledare borgerlig

Csaba Bene Perlenberg
Moderaterna behöver Centern

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Annie Lööf (C) gör rätt i att hålla de rödgröna på halster.

Bild: Anders Wiklund, TT, Pär Grännö

Annons

OPINION. Det finns under rådande omständigheter inga förutsättningar för en borgerlig regering, meddelade Moderaternas Ulf Kristersson under torsdagen då talmannen Andreas Norlén inledde sina regeringssonderingar. Det moderata fokuset är på nästa ordinarie val.

I sak finns det inget att invända mot den moderata uppgivenheten – den parlamentariska situationen består, mandaträkningen likaså.

Annons

Annons

Samtidigt går det även att konstatera att Kristersson i princip kastat in handduken. Han har inga ambitioner att försöka få med sig Centern som stöd för en egen regering. I frånvaro av tydliga besked eller löften om hur Moderaterna tänkt sig att garantera att grundläggande liberala värden inte kompromissas bort då M och KD tänkt sig att bilda regering med SD finns det heller inga förutsättningar att övertyga Centerpartiet.

Inte heller finns det i dagsläget något som pekar på att Moderaterna vill försöka få Centern att rösta på en gemensam borgerlig budget. Detta är beklagligt, då det ligger i Ulf Kristerssons intresse att som ledare för det största borgerliga partiet försöka ena borgerligheten.

Centerpartiet gör rätt som meddelat att statsministeromröstningen inte är sammankopplad med budgetomröstningen, även om Expressen rapporterar att Centern gett underhandsbesked sedan i somras att partiet ämnar släppa fram regeringens budget (11/11).

Om Moderaterna inte är beredda att släppa länken till Sverigedemokraterna finns det heller inga förutsättningar för en borgerlig regering, givet att SD enligt eget ställningstagande inte är ett borgerligt parti.

Bara för att Centerpartiet bestämt sig för att släppa fram Magdalena Andersson som statsminister, innebär det inte per automatik att den rödgröna regeringen kan förvänta sig att deras budget får samma stöd. Det är en insikt som borde vara minst lika viktig för Moderaterna som för LO:s parlamentariska gren.

Till toppen av sidan