Annons

Annons

Annons

Csaba Bene Perlenberg

ledare borgerlig

Csaba Bene Perlenberg
Centern måste hålla sitt löfte

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Annie Lööf och Centerpartiet måste fullfölja sitt löfte att inte ge Vänstern inflytande.

Bild: Stina Stjernkvist / TT, Pär Grännö

Annons

OPINION. Ulf Kristersson och Ebba Busch har satt den sista spiken i borgerlighetens kista. Tisdagens besked att Moderaterna och Kristdemokraterna går fram med en budget i riksdagen tillsammans med Sverigedemokraterna är ett historiskt vägval som omöjliggör reparerade relationer med Centerpartiet. Att Liberalerna avstår från budgetsamarbete med klimatet som svepskäl antyder att en eller flera röda linjer har passerats.

Budgetsamarbetet är inte bara ett politiskt ödesdigert beslut från Ulf Kristerssons sida – strategiskt minskar vägvalet Moderaternas handlingsutrymme då M och KD nu helt stängt dörren till Centerpartiet. Därmed har Kristersson försatt en chans att låta Centern rösta på en ren M-KD-budget och gått miste om möjligheten att tvinga SD att bekänna färg gentemot de borgerliga väljarna – är maktskifte eller inflytande för SD:s politik viktigast? Ulf Kristersson har därmed numera inget spelutrymme gentemot SD. Det är än mer tragiskt än att M nu budgetförhandlar med SD. Historielöshetens fördärv är sorgligt att beskåda.

Annons

Annons

Men att M och KD nu valt väg betyder inte att Centerpartiet är fast i en binär dödsdans: Antingen M-KD-budgeten eller S-MP-budgeten. Det finns en tredje väg. Den går, för att parafrasera Centern själva, varken höger eller vänster – den går framåt. Bortom blockpolitiken. Bortom svassande för extrema partier.

Bara för att Centerpartiet meddelat att partiet ämnar trycka gult, det vill säga lägga ner sina röster för att släppa fram Magdalena Andersson som regeringschef efter flera viktiga Center-reformer, betyder det inte att Centern måste stötta regeringens ekonomiska politik. När två olika alternativ är lika dåliga går det att välja att inte välja.

I och med att januariavtalet fallit finns det ingen automatik i att Centern måste eller ska rösta på den rödgröna budgeten. Detta har Annie Lööf bekräftat sedan tidigare. Därför måste Lööfs argument om att det är den liberala politiken som avgör Centerns vägval testas i skarpt läge.

För Annie Lööf har lovat: Varken Sverigedemokraterna eller Vänsterpartiet ska ha inflytande så länge Centern har något att säga till om. Till främst Ulf Kristerssons stora förtret har ju Centern betydligt mer att säga till om än vad hans eget parti har, trots att det är cirka hälften så stort.

Ett politiskt avtal, som Vänstern nu kräver för att släppa igenom Andersson, måste onekligen bedömas medföra direkt inflytande. Här kan det inte finnas utrymme för centerpartistiska halvmesyrer: För att Centerns likställande av V och SD ska vara trovärdigt måste Annie Lööf vara beredd att agera om Magdalena Andersson sluter avtal med eller kohandlar med Nooshi Dadgostar.

Annons

Annons

Magdalena Andersson borde få uppleva samma sak som Ulf Kristersson, nämligen kraften i ett centerparti som står upp för sina principer.

Centern måste vara berett att låta Anderssons budget falla. Det är inte Annie Lööfs uppgift att rädda Magdalena Anderssons statsministerskap. Däremot är det Centerpartiets otacksamma uppgift att hålla extrema krafter ifrån Ulf Kristersson och Magdalena Andersson.

Det går inte att med hedern i behåll säga nej till ett extremt parti men blunda för det andra. Om inte Centerns röda linje dras gentemot det illröda partiet Vänsterpartiet legitimerar Annie Lööf budgetsamarbetet mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan