Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Moderaterna är ansvariga för tullens brist på befogenhet

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Återskapa de lagar och befogenheter som tullen och Sverige hade innan EU-inträdet, skriver Willy Neumann.

Bild: Henrik Montgomery/TT

Annons

DEBATT. Den 2 november kunde vi på Jönköpings-Postens debattsida läsa en artikel skriven av Moderaternas riksdagsledamot Helena Bouveng om att den svenska tullen måste förstärkas. Anledningen till detta skulle vara att vi på olika sätt påverkas av brottslighet av olika slag och betraktas av internationella stöldligor som ett dukat smörgåsbord för dess verksamhet. Enligt Bouvengs utsago står 50 procent av bostadsinbrotten samt 90 procent av bilstölder, bildelar och båtmotorer av ovan nämnda ligor.

Annons

Här kan det finnas en viss riktighet då olika stölder de senaste tjugu åren har ökat och att en stor del av stöldgodset aldrig återfinns. Vilket i sin tur kan tyda på att godset på olika vägar kanske har lämnat landets gränser. Det framhålls i artikeln att tullen måste få mer resurser vid våra gränser med att stoppa den illegala exportverksamheten. Det talas om att ge mer pengar för att öka gränsskyddet, samt att den nu avgående regeringen under lång tid varit för passiv med gränsskyddet.

Annons

Bouveng anför en intressant fråga! Det är nog inte bara den senaste koalitionsregeringen som varit passiva, det har samtliga regeringsbildningar i Sverige varit de senaste 26 åren, det vill säga sedan 1995.

Var det inte så att Moderaterna med stöd av Socialdemokraterna och en propagandaapparat drev frågan om att Sverige skulle ansluta sig till EU? Ett val som vanns med några knappa procent. Därefter fick vi Lissabonfördraget samt Schengenavtalet med fri rörlighet av varor och tjänster inom EU. Det betydde att tullverksamheten vid våra gränser i princip upphörde och att det blev fritt att transportera in varor och tjänster, samt även som nu transportera stöldgods ut från Sverige. Det är förvånande att Helena Bouveng inte ser sammanhanget till varför vår tullpersonal inte har befogenhet att kontrollera vad som nu förs ut landet: Sverige är i praktiken en delstat i EU.

Att i nuläget komma med förslag om att ge 400 miljoner kronor till tullen kan låta bra med tanke på kommande val 2022. Ett annat sätt kunde vara att kanske återskapa de lagar och befogenheter som tullen och vi hade innan EU-inträdet. Tänk om vi fick tillbaka vår självständighet där våra lagar inte var tvungna att delvis anpassas till EU:s regler. Då kunde vi bland annat stoppa stöldgodset vid våra gränser.

Willy Neumann (V)

Regionpolitiker i Region Jönköpings län

Till toppen av sidan