Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Csaba Bene Perlenberg

ledare borgerlig

Csaba Bene Perlenberg
Ta itu med den religiösa maffian, Amanda Lind

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Kulturminister Amanda Lind (MP) måste ta itu med Myndigheten för stöd till trossamfund, skriver Csaba Bene Perlenberg.

Bild: Annelie Hüllert Storm, Pär Grännö

Annons

OPINION. Etthundra miljoner kronor ligger i potten när Göteborgs-Posten granskar de statliga stöden till trosamfund som inte är Svenska kyrkan. Stöden betalas ut via den statliga Myndigheten för stöd till trossamfund, SST, som sorterar under Kulturdepartementet.

Annons

Annons

Granskningen gäller inte bara den grekisk-ortodoxa församlingen i Jönköping utan även kyrkans verksamheter i Stockholm, Göteborg, Malmö, Borås och Kalmar.

GP:s gräv avslöjar att det finns stark inomkyrklig kritik mot ärkebiskopen, den så kallade metropoliten, i den grekisk-ortodoxa kyrkan som inte delar med sig av statsbidrag till de lokala församlingarna. I Jönköping har församlingen slagit larm till SST 2017, 2018 och 2019 om att skattemedel i form av så kallade etableringsbidrag som gått till den grekisk-ortodoxa kyrkan inte kommit församlingen till del.

Flera medlemmar i den grekisk-ortodoxa kyrkan i Sverige vittnar om en närmast maffialiknande struktur där församlingarna styrs med järnhand av metropoliten: Dels har församlingarna avlövats konkret självstyrelse, dels avkrävs de lokala verksamheterna kostnader för tjänster som många värjer sig mot. Dessutom finns det de församlingar som skrivit över sina ekonomiska tillgångar och ägandeskapet av sina byggnader till metropoliten.

En präst i grekisk-ortodoxa-kyrkan i Jönköping har enligt e-postkorrespondens som GP publicerat bekräftat för SST att statliga medel avsedda för bland annat Jönköpingsverksamheten "fastnat" hos metropoliten.

Men trots upprepade vittnesmål från flera olika lokala verksamheter, däribland i Jönköping, har SST bestämt sig för att inte utreda frågan vidare. Stödsystemet bygger på "förtroende mellan stat och trossamfund". SST säger sig heller inte ha resurser för mer än strickprovskontroller. Efter GP:s granskning har SST dock meddelat att myndigheten begär tillbaka en mindre del av stödmedlen som betalats ut till den grekisk-ortodoxa kyrkan.

Annons

Annons

Myndigheten för stöd till trossamfund måste reformeras. Självklart måste myndigheten kunna detaljgranska när det kommer in så omfattande larm om oegentligheter som är fallet med den grekisk-ortodoxa kyrkan.

Kulturminister Amanda Lind (MP) måste styra upp Myndigheten för stöd till trossamfund.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy