Annons

Annons

Annons

Kundservicen på Resecentrum

Debatt
Behåll utrop på stationerna

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Att vissa tycker utrop är störande gör det inte rätt att utestänga andra. Utropen behövs och behöver vara kvar, skriver Bengt Eliasson och Jakob Olofsgård.

Bild: Ariana Carlén, Csaba Bene Perlenberg, Ingmar Reslegård

Annons

DEBATT. Nu har alla utrop slutat att höras, om när och var tågen går ifrån på perrongerna i Sverige. Det är för många och för rörigt, tycker Trafikverket. Deras resenärsstudier visar att de flesta använder andra källor än just utropen, att inte utropen används av personer med funktionsnedsättningar eftersom det finns bättre alternativ, enligt Trafikverket.

Men vad göra om jag inte kan se skyltningen, om jag inte kan läsa och förstå en skylt, inte riktigt förstår vad en tidsangivelse innebär eller om jag inte kan appar och smartphone? Att vissa tycker utrop är störande gör det inte rätt att utestänga andra. Utropen behövs och behöver vara kvar.

En annan inskränkning är den av den lagliga rätten till det som kallas ledsagning. Det är precis vad det låter: En person som är ens ögon, öron och uppfattningsförmåga när du själv inte räcker till. För alla med en intellektuell funktionsnedsättning och bor på gruppboende, alla med en synnedsättning eller nedsatt kognitiv förmåga är tillgången till en ledsagare en förutsättning för frihet och självständighet.

Annons

Annons

Men kostnader, begränsningar och avslag på ansökningar gör att alla dessa inte får samma möjlighet som andra till hälsa och delaktighet, frihet och självbestämmande. Att bo på gruppboende innebär inte att du ska göra allt i grupp när personalen hinner, att vara synsvag innebär inte att du helst sitter hemma, att ha en kognitiv nedsättning innebär inte att du är asocial. Alla som behöver ska ha rätt till ledsagning.

Ordet alla är ett inkluderande ord. Ett ord som många känner ett stort vi i. ”Alla ska med” är en gammal S-slogan. Den utvecklades några år senare till ”Ett bättre Sverige. För alla.". I förra veckan ljöd ”Därför ska vi socialdemokrater också stå i första ledet när vi ser brister i välfärden" av Magdalena Andersson. Det låter ju absolut seriöst och som om det gäller alla.

Det är tragiskt att ordet ”alla” kommit att betyda ett välmående ”flertal”. Ord som begränsning, utestängning och åsidosättande av resten uttalas inte, men det är det som genomförs. Systematiskt över hela landet. Det offentliga, staten och kommunerna, myndigheter och politik, genomför inskränkningar som leder till husarrest, ensamhet och kraftigt begränsad frihet. Många är inblandade men ytterst kan ingen annan anklagas för detta än regeringen. Det är dom som styr riket.

Det krävs utrop på stationer för att visa ska kunna komma dit de vill för att göra sådant som annars vore omöjligt – eller att kommunen beviljar insatsen ledsagning enligt LSS som ger individen rätt till tillräckligt antal timmar, att insatsen är avgiftsfri och möjliggör goda levnadsvillkor där valfriheten för den enskilde är i fokus.

Annons

Annons

För oss liberaler betyder ordet ”alla” att när det talas om personer med funktionsnedsättning är det inte en homogen grupp vilket det är synd om, som står utanför, ska tas om hand eller kan ställas åt sidan. Funktionshinder är hinder i miljön vi befinner oss i, individen är inget hinder.

Funktionshinderpolitik handlar om frihet och rättigheter, om självständighet och självbestämmande.

FOTNOT: Under tisdagen meddelade Trafikverket att myndigheten tillfälligt pausar sin ändring tills all teknik är på plats. Nya beskedet är att förändringen träder ikraft i januari.

Bengt Eliasson (L)

Riksdagsledamot

Jakob Olofsgård (L)

Riksdagsledamot

Fotnot. Under tisdagen meddelade Trafikverket att myndigheten tillfälligt pausar sin ändring tills all teknik är på plats. Nya beskedet är att förändringen träder ikraft i januari.

LÄS MER: Trafikverket backar – väntar med att ändra utropen på tågstationer

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan