Annons

Annons

Annons

Annons

Jönköping

Debatt
Vänstern: Kultur är ett rotsystem

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Jönköping behöver en sommarkulturskola, skriver Jerry Hansson (V) och Johan Tiger (V).

Bild: TT, Elin Elderud, Arkivbild

Annons

DEBATT. Kultur får inte krympas till något perifert med floskler om ”det lilla extra” eller ”kryddan”. Kultur är ett rotsystem och bärande element i våra liv.

Det är sällan kulturfrågor lyfts i politiken. Här finns inga billiga poäng att inhämta, inga extra röster. Men det finns ljuspunkter. I sitt budgetförslag satsar Koalitionen rejält på biblioteken och man vill höja verksamhetsbidragen till kulturföreningar. Bra!

Kulturen utgör ett fundament i politiken och inte minst med tanke på den ojämlikhet som råder utövande och deltagande i kulturlivet är det viktig att stärka dess infrastruktur. Vänsterpartiet vill bidra med ytterligare några förslag inför kommunfullmäktiges budgetmöte den 18 november:

Annons

• Sommarkulturskola för barn 6 till 13 år ska erbjuda ett brett utbud av stimulerande och kreativa sommarlovsaktiviteter som dans, musik, teater, konst och cirkus. Den ska vara kostnadsfri, utan krav på föranmälan och barnen ska få bestämma sig för en dag i taget. Verksamheten flyttar mellan olika kommundelar. Start sommarlovet 2022.

Annons

• Scener för amatörgrupper. Teater- och musikgruppernas behov av lokaler måste tillgodoses. Grupperna består ofta av unga entusiastiska människor. Det är viktigt att de får egna hemvister och inte skickas runt hit och dit. Utan stöd tröttnar de. Tänk på amatörgrupperna vid nybyggnation av skolor! Skolmatsalar, som står tomma under kvällstid, passar till exempel väl för deras verksamhet. Scener och faciliteter bör ingå i byggplanerna.

• Stadsvandringar i nya former. Förr arrangerades populära stadsvandringar. Stagnation och idéfattigdom präglar tyvärr sedan länge en verksamhet för fäfot. Vi har exempelvis, utan framgång, föreslagit musikhistoriska vandringar. Återuppta de guidade stadsvandringarna och utveckla vandringsleder med tillhörande QR-koder i olika kommundelar!

Det finns stoff. Kommunen har bistått flanörer med broschyrer om bland annat arkitektur. Vi har skrifter som Naturpärlor i Jönköpings kommun. Tillför nytt material med ny teknik för vandringar med kultur, natur och historia som tema! Skyltar med QR-koder kan innehålla information i skrift och ljudfiler. Varför inte anlita kunniga och välkända, i vissa fall världsberömda, lokala profiler att fylla dessa med innehåll?

• Utescen i Stadsparken. Värendsberget har en historia med fester, dans, konserter, teater och valborgsmässofirande. Nuförtiden firas här Valborg, i övrigt inte mycket mer. En utomhusscen gagnar musik- och teaterlivet och ger parken ytterligare liv. Bygg en sådan här!

Jerry Hansson (V)

Ledamot i Jönköpings kommunfullmäktige

Johan Tiger (V)

Ersättare i Kultur-och fritidsnämnden i Jönköping

Till toppen av sidan