Annons

Annons

Annons

Csaba Bene Perlenberg

ledare borgerlig

Csaba Bene Perlenberg
Från principer till principlöshet

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Ulf Kristersson och Ebba Busch har kul ihop. Lika roligt är det inte att följa deras politiska glidning, skriver Csaba Bene Perlenberg.

Bild: Jessica Gow/TT, Pär Grännö

Annons

OPINION. Ännu en vecka, ännu en historisk och dramatisk milstolpe i svensk politik. Senaste episoden: Moderaterna och Kristdemokraterna har slutligen lagt fram en gemensam budgetreservation med Sverigedemokraterna. Liberalerna, som också fått igenom en del politik i budgeten, avstod dock i sista stund från att sätta sin partilogotype på dokumentet med hänvisning till klimatpolitiken. När det väl kom till kritan visade det sig att Liberalernas röda linje inte var brun – den är grön.

För många liberala röster i den allmänpolitiska debatten har M och KD:s förflyttning till Jimmie Åkessons famn varit en smärtsam glidning. För varje förflyttning har det konsekvent hävdats att det är den absoluta slutpunkten – bara för att kort därefter glida ännu lite längre ifrån sina principer. JP Ledare har sammanställt ett par ställningstaganden från de senaste fyra åren som är vittnesmål över delar av borgerlighetens förflackning.

Annons

Annons

Ulf Kristersson: "SD:s värderingar är inte mina värderingar, inte Moderaternas värderingar och inte heller alliansens värderingar. Vi ska diskutera och kompromissa med värderingsvänner." [...] Sverigedemokraterna har skumma värderingar. De har en mycket mörk historia. Det finns främlingsfientliga inslag, det gillar inte jag. Jag står för motsatsen. Jag står för öppenhet, internationalisering och individuell frihet. Där får det inte råda en osäkerhet om var Moderaterna befinner sig" (Expressen, 1/9-17).

Ebba Busch: "Varför ska jag ge bort makt i onödan till en femte part – där vi dessutom återkommande har högt uppsatta företrädare även i riksdagen som uppenbarligen inte klarar att hålla rågången kring människovärdet" (SVT, 8/9-17).

Ebba Busch till Jimmie Åkesson: "Jag är beredd att sitta ner och förhandla med alla om de klarar av att visa att man kan agera på ett respektfullt och ansvarsfullt sätt. Menar du på allvar att du tycker att din riksdagsgrupp gör det? Varje gång du får frågor kring dem i din ledning är ditt svar: ”Jag vet inte, jag känner inte till det”. Är du partiledare för ditt parti om du inte ens har koll på dem? Ni är ju en skandalfabrik utan dess like, varför har du inte koll på någonting som händer i din yttersta ledning" (SVT:s partiledardebatt, 8/10-17).

Annons

Ulf Kristersson: "Förutom alla principiella invändningar som jag har mot Sverigedemokraterna, så skulle jag aldrig vilja låta Sverigedemokraterna få det inflytande över svensk politik som Socialdemokraterna har gett Vänsterpartiet" (DN 1/11-17).

Annons

Ulf Kristersson: "Mina värderingar är inte SD:s, jag kommer inte samarbeta, samtala, samverka, samregera med SD" (Aftonbladet, 8/1-18).

Ulf Kristersson: "Att bygga en statsbudget på SD:s ekonomiska politik vore lika oseriöst som att låta Vänsterpartiet få vetorätt över den" (Dagens Samhälle, 8/5-18).

Annie Lööf: "Skulle det behövas ökat stöd för att få igenom politiken vill vi söka det över blockgränsen. Men vi kommer aldrig att förhandla med partier som inte står upp för alla människors lika rätt och värde. Vi kommer aldrig att förhandla med Sverigedemokraterna" (Almedalstalet, 4/7-18).

Ulf Kristersson: "Min grundläggande syn är att vi moderater samlas inte och bildar inte regeringar eller styren med SD. Det är min och alliansens och det är Moderaternas ståndpunkt. Det har inte förändrats på något sätt" (Kvällsposten, 12/8-18).

Annons

Ebba Busch: "Beskedet är glasklart när det gäller Sverigedemokraterna. Det är inte aktuellt med vare sig förhandlingar eller samarbete med Sverigedemokraterna på någon nivå i landet" (Expressen, 22/8-18).

Ebba Busch: "Mitt besked står fast, vi kommer inte att förhandla med Sverigedemokraterna" och: "Jag ser inte att den utvecklingen kommer ske så som läget är i SD nu" som svar på om KD kommer att samarbeta med SD "inom 20 år" (GP, 31/8-18).

Annons

Jan Björklund: "Moderaterna har ett väldigt stort vägval att göra och jag hoppas verkligen att de håller sig mot mittfåran och inte seglar iväg. Det är ju Åkessons drömlösning med det här konservativa blocket" (DN, 24/1-19).

Nyamko Sabuni: "Mitt besked är att vi inte ska bilda regering med SD, vi ska inte förhandla med SD" (SR P1, 3/7-19).

Ebba Busch: "[...] både jag och partiet har omprövat vår ståndpunkt kring Sverigedemokraterna" (SR P1, 6/7-19).

Ulf Kristersson: "Moderaterna och Sverigedemokraterna är olika partier, med olika ideologier, och tycker olika i åtskilliga frågor. Men vi behandlar varandra med respekt, och i flera viktiga sakfrågor tycker vi ungefär lika. I dessa frågor vill jag naturligtvis att vi ska kunna samarbeta i riksdagen" (Facebook, 4/12-19).

Annons

Ebba Busch: "Vi är beredda att förhandla med SD i alla frågor som vi anser nödvändiga, vi kommer inte begränsa det till några enskilda" (SVT, 14/12-19).

Ulf Kristersson: "SD kan inkluderas i ett respektfullt samarbete" (1/7-21).

Ulf Kristersson: "Vi vill inte regera med Sverigedemokraterna. Moderaterna och Kristdemokraterna har sagt att vi vill bilda borgerlig regering (DI, 5/6-21).

Annons

Annie Lööf: "Menar man allvar med att man vill värna ett öppet, jämställt och frihetligt Sverige. Då samarbetar man inte med ett sånt parti. Då kompromissar man inte med ett sånt parti. Då gör man istället allt för att hitta samarbeten och kompromisser med andra partier. Partier som vill ta Sverige framåt" (Almedalstalet, 6/7-21).

Jimmie Åkesson: "Vi ska vara en likvärdig part i ett regeringssamarbete och ha ett inflytande i proportion till vår storlek" (DN, 8/1o-21).

Ulf Kristersson: "Sverigedemokraternas rötter förhindrar oss inte att göra upp i sakfrågor" (SVT, 17/10-21).

Annons

Ulf Kristersson: "Det finns ganska många områden där de har en annan uppfattning än vi. Men det finns också stora områden där de och vi vill göra samma sak. Om de vill få genomslag för sin politik så kan vi göra det i en borgerlig regering" (DN, 18/10-21).

Den nyfikne undrar: Vem tror på Ulf Kristersson när han säger att SD inte kommer få ingå i en regering som han bildar? Tror Kristersson ens själv på det?

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan