Annons

Annons

Annons

Csaba Bene Perlenberg

ledare borgerlig

Csaba Bene Perlenberg
Politik är inte kirurgi

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Jimmie Åkesson har anledning att vara glad.

Bild: Robbin Norgren, Pär Grännö

Annons

OPINION. Fråga politiker vad politik innebär och det kommer troligtvis formuleras olika svar. En del skulle kanske svara att det är konsten att genomdriva politisk förändring i en särskild riktning, andra att det handlar om principer och värderingar, någon annan att det rör korvstoppning i form av kompromisser och en fjärde hade kanske svarat att det bara handlar om enskilda sakfrågor.

Annons

Just det där sista har blivit en allt vanligare retorisk krumbukt som idisslas av framförallt moderater och kristdemokrater. Att det "bara handlar om politik", inte värderingar eller principer. Att politiska överenskommelser bara skulle vara en form av sterilt legobygge där ett plus ett aldrig blir mer än två. Att det skulle vara både möjligt och önskvärt att separera värderingar från konkreta reformer eller förslag, och att politik skulle vara någon form av kirurgi där det går att skära bort principer som vore det infekterad vävnad.

Annons

En gång hette det "enskilda sakfrågor" och användes som ursäkt när de som anförde att man inte blev politiskt nedlusad bara för att man närmade sig Sverigedemokraterna Hit, men inte längre, hette det. Sen gick det som det gick med den saken.

Numera heter det "sakpolitiska förslag". Nu är det inte enskilda frågor att enas kring – nu är det sakpolitiska förslag som läggs fram. Tillsammans.

För det är ju så det fungerar, självbedrägeriets akt. Steg för steg, bit för bit. Sverigedemokraterna har all tid i världen. De kan vänta lite till på sitt stora projekt. De har gjort det under lång tid. Lite längre tid är inte olidligt. Sen är det dags att genomföra allt det som inte står uttalat i partiprogrammet. Det som skrivs i kommentarsfält, det som sägs till de som har förmågan att höra. Som partisekreteraren Rickard Jomshof konstaterade 2015: "Eftersom Sverige inte är Ungern, eftersom vi inte sitter i regeringsställning (än) och eftersom media i Sverige inte fungerar som media i Ungern, är vi tvungna att anpassa oss till den verklighet som råder här. Det innebär inte minst att vi måste anpassa vår retorik efter det rådande läget."

Annons

Politiska motståndare blir lättare till politiska samarbetspartners när väl linjen är överträdd. Man debatterar inte gärna mot de som man samtalar med. Har man enats en gång, blir det lättare nästa gång. Trösklarna sänks. Enskilda sakfrågor är väl inget att bråka om?

Gränser förflyttas. Blickar vänds bort. Den stora tystnaden blir till medhåll och medgivande. Ryggrader hängs prydligt in i garderober medan kompasser göms djupt nere i byrålådor.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan