Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

ledare borgerligMullsjö

JP Ledare: Websändningar stärker demokratin

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Kommunmedborgarna kräfva dessa websändningar!

Bild: Csaba Bene Perlenberg

Annons

OPINION. Kommunfullmäktige är en kommuns viktigaste beslutsforum. Det är där de folkvalda representanterna inte bara fattar beslut genom omröstningar utan där medborgarna kan följa de olika politikernas resonemang och åsikter kring varför de fattar besluten. Självfallet ska medborgare och väljare ha tillgång till fullmäktige även om de inte kan eller vill närvara fysiskt i fullmäktigesalen.

Annons

Annons

Att Mullsjö endast tillgängliggör den politiska debatten via närradio och inte via websändningar där hela spektrat av den politiska debatten kunnat följas är en ynkedom. Det kan komma att förändras om Mullsjö fullmäktige agerar utifrån det medborgarförslag som hanteras imorgon tisdag: Att öppna fullmäktigesammanträdena på ett mer modernt, digitalt vis genom just websändningar.

Det finns dock flera saker att anmärka på. För det första ska det inte krävas medborgarförslag för att politiken i Mullsjö ska få en nödvändig push att bli mer transparent och tillgänglig. Det tillhör knappast ovanligheterna i övriga kommun-Sverige att fullmäktigemöten websänds. Tvärtom är det en självklarhet. Mullsjö ligger helt enkelt hopplöst efter sin tid. För det andra är det oförståeligt att ingenting har hänt förrän nu, när medborgarförslaget inlämnades hösten 2017. Hanteringen har tagit alldeles för lång tid.

Ytterst handlar det om förtroende. Medborgarna ska kunna följa de lokala parlamentariska diskussionerna på ett modernt vis. Det finns givetvis mycket i den visuella kommunikationen mellan ledamöter som går förlorad i dagens radiosändning. För att inte nämna det enkla och självklara med att öka närheten mellan de folkvalda och medborgarna i form av att medborgarna faktiskt kan se och veta vilka de är. Inte ens i en liten kommun som Mullsjö är det alla som vet vilka politiker det är som representerar vilket parti. Därmed är websändningar en nödvändig insats för demokratin.

JP 22/11 2021

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy