Annons

Annons

Annons

Csaba Bene Perlenberg

ledare borgerlig

Csaba Bene Perlenberg
Politisk straffrabatt förskräcker

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Ebba Busch anser sig oskyldig trots erkännande och Europarlamentarikern Peter Lundgren räddas av sitt parti som anser att saken om händelsen bakom hans dom är utagerad.

Bild: Stina Stjernkvist / TT, Pär Grännö

Annons

OPINION. Det finns en ny politisk praxis i Sverige. Förr i världen var sedvanan vid politiska skandaler avgång – basta. Vanligtvis har det handlat om upplevda brister i den privata moralen som gjort att politiker klivit av sina uppdrag. Värst har det varit att ertappas med att sko sig genom utnyttjande av redan generösa ersättningssystem. Det är en dödssynd gentemot svenska väljare.

Politiska misstag har mer sällan lett till direkta konsekvenser eller ens väckt folkliga antipatier. Förvisso fick exempelvis Anders Ygeman (S) avgå som inrikesminister i samband med Transportstyrelsens it-skandal, men Ygeman återkom snart som gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen och återfanns snart åter i regeringen som energiminister. Som om rikets säkerhet inte alls stått på spel.

Annons

I Sverige leder politikers privata misstag till politisk ökenvandring medan politikers politiska misstag leder till – oftast ingenting.

Annons

Men den senaste tiden har en ny slags håglöshet letat sig in i den svenska politiska kulturen. Det började med Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch som erkände att hon gjort sig skyldig till grovt förtal. Men även då Busch tog ett strafföreläggande som innebar två års villkorlig dom, menade KD:s partiledare att hon erkänt ett brott som hon i ”själ och hjärta” ansåg sig vara oskyldig till.

I avvägningen mellan svenskt rättsväsende och Ebba Buschs känslor var det en solklar vinst för KD-ledarens själsliga övertygelse om sin egentliga oskuld.

Det var onekligen en liberal inställning av en svensk lagstiftare gentemot svensk lagstiftning; att sätta sig till doms över en lag utifrån personliga åsikter tillhör inte vanligheterna inom svensk parlamentarisk tradition.

Ebba Busch lyckades övertyga alla att hon inte hade gjort något fel, trots att hon erkänt kriminell handling. Det är ett av de skickligaste – och farligaste – politiska reptrick som någonsin utförts i Sverige. Abrakadabra.

Sverigedemokraterna har tagit notis av KD-ledarens flexibla inställning gentemot förväntningarna på en svensk parlamentariker och vill ogärna föregå med bättre exempel.

För trots att hovrätten i veckan funnit Sverigedemokraternas Europaparlamentariker tillika Gnosjöbon Peter Lundgren skyldig till sexuellt ofredande, menar partisekreteraren Richard Jomshof att saken är ”utagerad”. Lundgren avser överklaga domen som enligt SD endast är en petitess, trots att hovrättsdomen alltså går stick i stäv med den första friande domen i tingsrätten. Att Jimmie Åkesson under onsdagen gick emot Jomshof och menade att Lundgren nu måste överväga sin politiska framtid måste ses som försök till krishantering.

Annons

Annons

Av KD och SD:s initiala reaktion att döma anses lagstiftare numera stå över lagen i den meningen att domar trivialiseras och viftas bort – alltmedan samma partier allt oftare kräver tuffare tag mot yrkeskriminella gängmedlemmar och sexualbrottslingar.

Att som politiker erkänna sig skyldig till brott eller dömas för ett brott är numera inte samma sak som att anse sig ha skuld till den brottsliga handlingen. På så vis ger förtroendeuppdrag numera en slags moralisk straffrabatt – för det har KD och SD bestämt i en ny politisk praxis: Lex Busch Lundgren.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan