Annons

Annons

Annons

Csaba Bene Perlenberg

ledare borgerligRegeringskrisen 2021

Csaba Bene Perlenberg
Bara Ulf Kristersson kommer att sakna Miljöpartiet

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Bild: Fredrik Persson, TT, Pär Grännö

Annons

OPINION. Miljöpartiet är inte ett särskilt populärt parti. Med rätta. Pekpinnefasoner och skuldbeläggningsretorik om människors individuella ansvar för en kommande klimatapokalyps har gjort det svårt för de gröna att övertyga den svenska väljarkåren. Opinionsmässigt är Per Bolund och Märta Stenevi ständigt inbegripna i en dödsdans med riksdagsdagsspärren – detta trots att klimatfrågan är en av de mest dominerande politiska och nyhetsmässiga frågorna.

Annons

Annons

Därför blev det, trots kaoset, troligtvis ett rejält jubel bland många av de andra partierna när Bolund och Stenevi meddelade att de lämnar regeringen efter att regeringens budget fallit. Störst jubel torde det ha varit på Sveavägen 68. Äntligen slipper Socialdemokraterna de gröna moralisterna som orsakat så mycket huvudvärk i den rödgröna regeringen.

För Miljöpartiet, som gjort det till en paradgren att sällan hålla med de delar av regeringens beslut som skaver, kan partiet gå in i valrörelsen som ett självständigt parti. Givet det skrala opinionsmässiga stödet kan det vara till partiets fördel att inte behöva ta ansvar för helheten i en rödgrön regeringspolitik, inte minst slutförvaringen av kärnbränsle, Cementas framtid och andra frågor som Miljöpartiet haft svårt att ta ansvar för.

Magdalena Andersson kan nu göra som i Danmark och bilda en renodlad socialdemokratisk minoritetsregering som har hyggliga chanser att göra upp inom flera politikområden med hoppande majoriteter.

För Ulf Kristersson är Miljöpartiets regeringsavhopp rentav förödande. Inför nästa års val kommer det inte längre vara möjligt att använda de gröna som en tacksam murbräcka och visa på en konfliktfylld och ineffektiv regering. Givet att M (och KD) fram till valet kommer ställas till svars för allt det som de två borgerliga partierna inte är ense om med sin nya samarbetspartner Sverigedemokraterna, hade det varit en välkommen möjlighet att peka på S och MP:s infekterade förhållande och säga: "Men de då!".

En frigjord socialdemokrati som slipper det gröna oket är en betydligt mer offensiv motståndare för Moderaterna. Det kan omkullkasta Ulf Kristerssons konservativa regeringsambitioner.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan