Annons

Annons

Annons

Annons

Paret Silvas död i Karibien

Nya uppgifterna – experten slår fast: ”Hon dog av kvävning genom yttre våld”

De obduktionsrapporter av Jessica och Joakim Silva som de anhöriga fick ta del av genom svenska UD har visat sig vara ofullständiga. Det blir uppenbart vid kontakt med det patologiska institut i Dominikanska republiken som utförde obduktionerna.

– Jessica Silva dog av kvävning genom yttre våld där luftvägarna blockerades, säger rättsmedicinaren Santos Jimenez och pekar på bilder i rapporten som visar tryckskador runt munnen och näsan.

Annons

Under våren 2021 granskade JP/Jnytt det som UD och även de anhöriga hade tagit del av, och framför allt den obduktionsrapport som fanns på Jessica Silva ifrågasattes starkt av Johan Berge, rättsläkare och enhetschef vid Rättsmedicinalverket i Linköping. Det som då kunde uppfattas som förhastade slutsatser av dominikanska myndigheter, framstår nu snarare som dålig kommunikation från svenska myndigheter. Delar av den obduktionsrapport som vi då tog del av var maskad på grund av sekretess, varför det är oklart hur mycket information UD egentligen hade. Familjen fick ingen hjälp att förstå rapporten av svenska myndigheter och bollades mellan UD och polisen i sin kamp för att förstå alla de motsägelsefulla uppgifterna – alkoholförgiftning, kvävning, mord/dråp, vad var sant? Hur skulle det tolkas? Det slås i rapporten fast att hon ska ha dött av kvävning, men att man initialt trodde att det var alkoholförgiftning (vilket också var det första beskedet Jessicas barn fick av dominikansk polis angående dödsorsaken), och som slutord står det mord/dråp utan vidare förklaringar. Det som saknades i rapporten var framför allt bilder som stödde det som texten beskrev. De bilderna har nu JP/Jnytt fått ta del av, och även Johan Berge har sett dem.

Läs vidare med Digital!

8 kri veckan i 8 veckor

Läs dina lokala nyheter för 8 kr/vecka i 8 veckor - du betalar 32 kr/månad. Därefter tillsvidare 129 kr/månad.

Ingen bindningstid. Säg upp när du vill.

Visa vad som ingår i Digital

Det här ingår i Digitalpaketet

  • Alla lokala nyheter på vår sajt och nyhetsapp.
  • Läsarshoppen med mängder av erbjudanden – spara tusenlappar!
  • Nyhetsbrev med de senaste nyheterna – direkt i mejlen varje dag.
Till toppen av sidan