Annons

Annons

Annons

Csaba Bene Perlenberg

ledare borgerligParet Silvas död i Karibien

Csaba Bene Perlenberg
Dags för en utlandspolis

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

EU borde instifta en utlandspolis för att utreda misstänkta dödsfall rörande europeiska medborgare.

Bild: Arkivbild, Pär Grännö

Annons

OPINION. Trettiotusen kronor som mystiskt försvunnit. Två svenska medborgare som dött under oklara omständigheter. JP:s pågående granskning av Silva-fallet har lyckats finna flera svar kring en tidigare rätt besynnerlig historia samtidigt som nya frågor väcks.

Ingen kan dock säga, efter JP:s journalistiska detektivarbete, att svenska myndigheter gjort allt som rimligen kan krävas för att de anhöriga ska få de svar de har rätt till.

Annons

Annons

En av anledningarna till det svarta informationshålet är för att Sverige i dag inte har någon ordentlig polisiär funktion för att utreda svenskars död utomlands. Utrikesdepartementet är av uppenbara skäl inte en brottsundersökande myndighet och den svenska polisen är just – svensk.

Att inhämta information från utländska polis- och rättsväsende är en sak. Att på plats bedriva spanings- och utredningsarbete med intervjuer och observationer en annan.

Numera lever vi i en global värld som kräver helt andra åtaganden och åtgärder från Sverige och EU när det gäller svenska och EU-medborgares tragiska öden utanför unionens gränser. Självklart varken ska eller kan Sverige eller EU ta över eller överpröva utländska polisers och åklagares utredningsarbete, men det är inte orimligt att det ska finnas resurser för att skicka svenska eller europeiska utredare till andra länder som observatörer vid dödsfall som inte är direkta olyckor.

Sverige borde arbeta för att instifta en europeisk utlandspolis som tar ansvar för att på plats förvissa sig om att utredningar kring europeiska medborgares dödsfall under oklara omständigheter utförs på ett rättssäkert vis.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan