Annons

Annons

Annons

Csaba Bene Perlenberg

ledare borgerligParet Silvas död i Karibien

Csaba Bene Perlenberg
UD står för Underkänt

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Utrikesminister Ann Linde (S) borde lätta på sekretessen.

Bild: Pontus Lundahl / TT, Pär Grännö

Annons

OPINION. Det är inte bara Ann Linde som kvarstår som utrikesminister efter regeringsombildningen. Även oklarheterna kvarstår kring UD:s hantering av fallet Silva som utrikesministern och Utrikesdepartementet har försökt begrava i det svarta hål som benämns som "konsulär sekretess".

UD:s tystnadspolicy gentemot både de anhöriga och Jönköpings-Posten är anmärkningsvärda.

JP har gång efter annan kunnat avslöja omständigheter och ny information som borde vara av stort intresse för UD. Ändå möts tidningen av kalla handen med hänvisning till "konsulär sekretess". Riksdagsledamoten Mats Green (M) från Jönköpings läns valkrets beskriver det som att UD agerat försvarsadvokat för Dominikanska republiken, en genomkorrumperad stat som Sverige inte borde ha en överdriven respekt för.

Annons

Varken honorärkonsuln Sven Holmbom eller den Stockholmsbaserade Karibien-ambassadören Elisabeth Eklund har velat svara på några djupare frågor om vilken hjälp de erbjudit Joakim Silva. I stället gömmer de sig bakom UD:s papegojliknande svarsmaskin.

Annons

Huruvida honorärkonsuln besökte Joakim Silva i något av häktena efter att han pratat med honom via telefon är okänt. UD hade uppmanat honom att besöka Silva, men i dag göms svaren bakom UD:s vägg av tystnad. De anhöriga vill ha svar, men får inga. JP kräver svar, men får copypasta "konsulär sekretess" efter varje fråga.

De uteblivna svaren är viktiga eftersom de belyser vilken nivå av trygghet och service som erbjöds en svensk medborgare i nöd. Svaren är också viktiga eftersom de kan berätta om några fel eller misstag har begåtts och därmed leda till åtgärder så att eventuella felaktigheter inte upprepas.

Oklarheterna är inte petitesser – svaren på frågorna kan vara politiska bomber i vardande som kan ge sken över hur UD har agerat och om Ann Lindes ledarskap över sitt departement har varit fullgott eller om det har brustit.

Och om Holmbom faktiskt träffade Joakim Silva kan det finnas viktig information att tillgå både om Silvas allmänna tillstånd men även eventuell information som yppats av Silva, som kan ge de anhöriga efterlängtade svar på vad det är som har hänt. Att UD använder sig av "konsulär sekretess" som standardsvar antyder att det finns information som inte offentliggjorts.

Mats Greens fräna kritik mot UD kan inte avskrivas som pliktskyldig oppositionsmateria. Green belyser det smärtsamma skymningsland som de anhöriga befinner sig i. Ann Linde måste antingen släppa på den omhuldade konsulära sekretessen eller ånyo försöka förklara varför den är viktigare än att anhöriga och JP kan få raka svar på de frågor som fortfarande återstår.

Tillsvidare står UD inte för Utrikesdepartementet utan i stället för – Underkänt.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan