Annons

Annons

Annons

Debatt
Högerbudgeten slår mot de svagaste

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

, skriver S-politikerna Johanna Haraldsson, Carina Ödebrink och Diana Laitinen.

Bild: Arkivbild

Annons

DEBATT. Moderaterna Mats Green och Elisabeth Svantesson skriver på JP Debatt om hur den högerkonservativa budgeten ska göra Sverige bättre. Problemet är bara att utgångspunkten inte stämmer. Den tidigare S+MP-regeringen lade fram en budgetproposition med 74 miljarder med viktiga reformer för Sverige. Oppositionspartierna lämnade först in egna budgetförslag, men valde i slutändan att inte rösta på dem, utan peta lite i vår budget i stället.

Till sist enades M, KD och SD om faktiska förändringar på cirka 10 miljarder, i en budget som omfattar över 1 000 miljarder. Det är bakgrunden till att Magdalena Andersson valde att bilda en ny regering och regera vidare trots förlusten om budgeten. Det är i huvudsak en socialdemokratisk budget.

Annons

Annons

Inte minst märks det på budgetens inriktning. Skolan får mer resurser. Sjukvården får mer resurser. Äldreomsorgen får mer resurser. Våra förstärkningar av sjukförsäkringen går igenom. Det blir ingen sänkt a-kassa. Människor med funktionsnedsättningar som gör att de inte kan arbeta får mer pengar i plånboken. Trygghetspensionen genomförs för den som slitit ut sig efter ett långt yrkesliv. Det är vår socialdemokratiska politik och den tar vårt land framåt.

De förändringar som de högerkonservativa enades om har visserligen gjort budgeten sämre. De är kliniskt inriktade på att slå som hårdast mot samhällets svagaste. Funktionshindrade kommer att få betala högre skatt än löntagare, det kommer byggas färre hyresrätter med rimlig hyra och ersättningen för familjeveckan tas bort. Man drar ned på arbetsmarknadsåtgärder som riktas till de som har svårast att få jobb, vilket riskerar att öka långtidsarbetslösheten.

Smått parodiskt blir det när de moderata företrädarna slår sig för bröstet för den starkaste miljö-budgeten någonsin. Det är nog en riktig beskrivning av budgeten i stort, det är ju en röd-grön budget. Men ingen, som inte är moderat spinndoktor, tror att deras förslag i riksdagen stärkte de delarna. Liberalerna deltog i förhandlingarna om budgetjusteringarna men valde att lämna dessa just på grund av miljöfrågan. Det var även en av anledningarna till att Miljöpartiet valde att lämna regeringen. Uppenbarligen gör dessa partier en helt annan och ärligare värdering av Moderaternas miljöpolitik.

Annons

Annons

Moderaterna beskriver i sin debattartikel förstärkningar i sjukförsäkringen och förbättrad a-kassa som bidragspolitik som skapar arbetslöshet. Det är något som vi vänder oss stark emot. Den som är sjuk blir inte friskare för att man blir fattig och jobben växer inte till för att människor som förlorat jobbet i pandemins spår får vända på varje krona för att få vardagen att gå ihop.

Det är genom en kraftfull grön återstart av Sverige som fler kommer i arbete. När Sverige går före och ställer om skapas nya gröna jobb. När vi förstärker välfärden, bygger ut kunskapslyftet och inför ett omställningsstudiestöd, så ger vi fler mitt i livet möjlighet att ställa om och kunna ta de nya jobben som nu växer fram.

Johanna Haraldsson (S)

Diana Laitinen (S)

Carina Ödebrink (S)

Riksdagsledamöter från Jönköpings län

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan