Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Morotskaka skyddar inte Sverige

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Sverige är idag endast självförsörjande på morötter, socker och spannmål. Det räcker inte till mycket mer än en morotskaka, skriver Olof Klemets och Mikael Hermansson.

Bild: Jonas Ekströmer/TT, Helena Björklund

Annons

DEBATT. Europa är under attack. Den migrantkris som just nu utspelar sig vid EU:s östgräns är en form av hybridkrigföring som riktas rakt mot oss. Avsändaren är den belarusiska regimen och målet med operationen är tydligt: att destabilisera Europa och få oss att upphöra med de sanktioner mot landet som infördes efter det förfuskade presidentvalet.

Att människors misär utnyttjas på ett så brutalt sätt av diktatorn Aleksandr Lukasjenko visar vad det är för hänsynslösa spelare vi har att tampas med. Vi befinner oss i ett nytt kallt krig.

Migrantkrisen i Belarus är en del av ett tydligt mönster, där Ryssland försöker flytta fram sina positioner i vårt närområde. Under hösten genomförde man sin största militärövning på fyrtio år, Zapad-21, där 200 000 soldater deltog. Syftet med övningen var att förbereda trupperna för strid.

Annons

Annons

Rysslands alltmer aggressiva uppträdande och tuffare övningsmönster i Östersjöområdet sker samtidigt som det blodiga och meningslösa kriget i östra Ukraina fortgår, där 15 000 människor har mist livet sedan 2014. Särskilt allvarligt tar vi kristdemokrater på uppgifterna att ryska fallskärmsjägarförband har övat nära Belarus gräns mot Polen och Litauen. Den endast sju mil breda landtungan mellan dessa länder, som kallas Suwałkikorridoren, är den enda remsa som binder ihop Baltikum med övriga Nato-länder. Om Ryssland skulle inta den är risken överhängande att Östersjöområdet blir skådeplats för ett nytt storkrig som Sverige oundvikligen skulle dras med i. Minsta incident kan leda till en snabb eskalering. Uppgifterna om att ryska bombflyg gör räder i området är mycket illavarslande.

Den ryska upprustningen sker i en tid när Europa har gjort sig alltmer beroende av rysk gas för sin energiförsörjning. Strypta gasflöden har använts som utpressningstaktik från deras sida förr och det kan mycket väl ske igen. Detta är värt att tänka på nu när vintern är i antågande och bristen på el redan är stor i Europa.

Lägg också till att Sverige idag endast är självförsörjande på morötter, socker och spannmål. Det räcker inte till mycket mer än en morotskaka. Det gör oss sårbara om våra importvägar skulle strypas. Vår tillgång på mat riskerar att helt slås ut.

Annons

Bara ett svenskt Nato-medlemskap ger Sverige de säkerhetsgarantier som är nödvändiga om en konflikt skulle uppstå i vårt närområde. Det handlar såväl om logistiskt stöd i form av resurser och materiel som militärt stöd i form av trupper. Natos styrka ligger i att 30 medlemsländer, däribland USA, tillsammans åtar sig att hjälpa varandra i händelse av kris. Den hjälpen kan vi inte räkna med så länge vi står utanför Nato.

Annons

Ett svenskt medlemskap medför också ökad säkerhet för våra grannländer. Den svenska alliansfriheten bidrar till att skapa ett säkerhetspolitiskt vakuum i Östersjöregionen. Detta gynnar Rysslands strategiska intressen. Ryssland utgör ett säkerhetshot mot Sverige och Europa. Därför är det vår moraliska skyldighet att avvärja det hotet och därför kan ett Nato-medlemskap inte vänta.

Olof Klemets (KD)

Styrelseledamot Värnamo KD

Mikael Oscarsson (KD)

Försvarspolitisk talesperson

Annons

Annons

Till toppen av sidan