Annons

Annons

Annons

Jönköpings län

Debatt
Klimatet behöver en ny regering

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

De energikällor som regeringen valt att använda i stället för kärnkraft är inte tillräckligt effektiva, skriver Emelie Wikander.

Bild: TT

Annons

DEBATT. Den här månaden har elpriserna chockhöjts, och en dusch kunde kosta så mycket som 50-60 kronor. Elräkningarna för flera hushåll beräknas enligt vissa undersökningar gå upp från 3 000 för den här månaden till hela 10 000 kronor. Den förra rödgröna regeringen valde att stänga ner kärnkraftverken och införa ineffektiva förbud som straffar individen och som inte gör någon skillnad i praktiken. Detta drabbar även Jönköpings invånare hårt.

Den oerhört ineffektiva miljöpolitik som Sverige har drivit med Miljöpartiet i spetsen har resulterat i att utsläppsminskningarna av växthusgaser har planat ut de senaste tre åren, enligt SCB. Sveriges utsläpp har ökat såväl 2016 som 2017. Elpriserna har chockhöjts till följd av att regeringen har stängt ner kärnkraftverk och att de energikällor som regeringen valt att använda i stället inte är tillräckligt effektiva. Exempelvis är det relativt lite vind och mindre vatten i kraftdammarna vilket leder till att vind och vattenkraftverk inte är tillräckligt effektiva. Det har medfört en lönsamhet att starta det oljeeldade kraftverket i Karlshamn.

Annons

Annons

Regeringen har även infört plastpåseskatten som innebär att det blir dyrare att handla mat i affären och fungerar som en ”straffskatt” för den som har glömt en påse och i samma veva infördes även förbud mot plastbestick. Regeringen har fler förbudsförslag gällande plastartiklar. Dessa förbud är ineffektiva och gör ingen större skillnad i praktiken då Sverige är ett av de länder i världen som är bäst på att sopsortera. Att byta ut plastpåsar mot exempelvis tygpåsar är inte en bra lösning, då en tygpåse måste användas fem gånger i veckan i 77 år för att den ska motsvara påverkan som en plastpåse har på miljön, enligt Råd och Rön. Plastpåseskatten leder också till att folk numera köper avfallspåsar på rulle, vilket inte minskar plastkonsumtionen. Sverige bör i stället för förbud fokusera på återvinning och böter för de som skräpar ned.

Klimatet behöver en ny regering. Sverige ska vara ett grönt föregångsland, både genom att sänka våra utsläpp och genom att hjälpa andra länder att göra en grönare tillväxtresa. För en effektiv miljöpolitik som gör skillnad på riktigt i stället för förbud på engångsartiklar, krävs en snabbare omställning till en fossilfri fordonsflotta och ett klimatavdrag för företag som investerar i teknik som kan eliminera eller minska den svenska industrins utsläpp. Dessutom behövs ökat klimatbistånd och mer än en fördubbling av regeringens satsning på internationella klimatinvesteringar. Sverige behöver en effektiv miljöpolitik som gör skillnad på riktigt och inte straffar vanligt folk.

Emelie Wikander

Styrelseledamot i Moderata Ungdomsförbundet i Jönköpings län

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan