Annons

Annons

Annons

Jönköpings län

Debatt
SSU: Skäll på rätt parti, MUF

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Moderaterna fick sin vilja igenom och elmarknaden avreglerades, skriver Eskil Carlström vid SSU i en replik.

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Annons

DEBATT. På debattplats i Jönköpings-Posten förklarar Emelie Wikander vid Moderata ungdomsförbundet i Jönköping att en ny regering krävs för att rädda klimatet (10/12).

Till viss del kan jag hålla med Wikander om att den klimatpolitik som har förts under de senaste åren i viss mån har varit ineffektiv i sitt fokus på individen. För mig som SSU:are är det självklart att vi ska ha en jämlik klimatpolitik som riktar fokus på de riktiga miljöbovarna; de stora företagen. För när 100 företag står för 70 procent av utsläppen måste miljöpolitiken riktas mot det system som gör det lönsamt att öka utsläppen och produktionen för att göra vinst. Att vi nu fått en socialdemokratisk regering gör mig hoppfull om att vi kan få en miljöpolitik som riktar fokus åt rätt håll.

Annons

Annons

Något som jag däremot reagerar på är att Wikander påstår att Miljöpartiet och Socialdemokraterna skulle vara ansvariga för de höga elpriserna. Det är ett påstående som är falskt. Faktum är att de höga elpriserna helt och hållet är den svenska borgerlighetens fel. Här hade jag önskat att företrädaren från Moderata ungdomsförbundet hade visat pragmatism och ödmjukhet inför det faktum att det höga elpriset beror på moderat avregleringspolitik.

I stället för att erkänna att elpriset beror på egen förd politik hittar Wikander snabbt en lösning i kärnkraften. Att plocka fram kärnkraftsfrågan verkar ligga varmt om hjärtat för moderater i bistra tider, men märkligt nog fick kärnkraften inget extra stöd i den borgerliga ändringsbudget som gick igenom i riksdagen. Det MUF och Wikander glömmer bort är att mellan 1991 och 1994 hade vi i Sverige en borgerglig regering med Carl Bildt i spetsen. Den regeringen förde fram idén om att elmarknaden skulle konkurrensutsättas och avregleras. Man pratade då om den stora, vackra valfriheten som skulle göra det billigare för konsumenterna när elpriset blev beroende av marknadskrafter.

Moderaterna fick sin vilja igenom och elmarknaden avreglerades. Visst fick konsumenterna fler elbolag att vraka bland, men elen blev inte billigare. Tvärtom blev den ohyggligt mycket dyrare.

Annons

I rapport efter rapport kan vi läsa om avregleringens konsekvenser. När Dagens Nyheter granskade elpriset hos en av våra stora elleverantörer visade det sig att elpriset, på fem år, hade ökat med 38 procent. KPI hade under samma period ökat med endast 6 procent.

Annons

Visst kan man kritisera miljöpolitiken för att vara ojämlik och fokusera på individen, men att beskylla regeringen för de höga elpriserna är inte rätt. När ska Moderata ungdomsförbundet våga erkänna att avregleringen av elmarknaden, som så alla andra avregleringar, ledde till sämre villkor för vanligt folk?

Det är dags att vi en gång för alla säger som det är: Moderat avregleringspolitik gynnar endast de rika företagen och de som får betala priset. Som SSU::are kommer jag aldrig att acceptera att marknaden får styra över människans basala behov. Förhoppningsvis kan dagens elpris få oss att se baksidan av avregleringar och att detta innebär slutet för den moderata avreglerings-eran.

Eskil Carlström

Ordförande SSU Jönköpings län

LÄS MER: Debatt: Klimatet behöver en ny regering

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan