Annons

Annons

Annons

Debatt
SD: Vaccinpass är Pandoras ask

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

, skriver Samuel Godrén och Olle Moln Teike.

Bild: Daniel Henriksson, Arkivbild

Annons

DEBATT. Regeringen har nu beslutat införa vaccinpass inom flera områden. Vi ser faror med beslutet. Främst är passen tveksamt ur demokratisynpunkt och lika värde. Vaccinpassen har nu blivit mer av ett påtryckningsmedel snarare än ett verktyg för att minska smittspridningen. Det är viktigt att vi kan bevara vårt öppna samhälle även under en pandemi. Lösningen är inte att inskränka möjligheten för vissa grupper att delta i samhället. Det behövs i stället mer sammanhållning än någonsin för att bekämpa covid utan att göra skada på andra områden.

Annons

Ett brett införande av vaccinpass tror vi på sikt kommer skapa misstro och motsättningar när kraven dras för långt. Det delar in människor i olika grupper varav en minoritet, som inte vill eller kan vaccineras, kommer få färre rättigheter och möjligheter än andra.

Annons

Det är inte rimligt att hindra människor från att kunna köpa och sälja i affärer.

Som medborgare är det värt att fundera på om man håller på att öppna Pandoras ask. Hur långt en regering är beredd att gå i framtiden? Blir det förbjudet att hantera kontanter utan vaccinpass framöver? Vilka andra krav kommer ställas i framtiden för att kunna delta jämlikt i samhället?

I år fyller Sveriges demokrati 100 år. Både män och kvinnor fick rösträtt för exakt 100 år sedan. Det är något man borde fundera över en dag som denna.

Smittspridningen måste minimeras men vaccinpass är långt ifrån en garanti för att minska smittspridningen. Det finns också en del människor som av olika skäl rekommenderas att inte ta vaccinet.

För att minska smittspridningen borde man i stället fokusera på att hålla avstånd, använda munskydd och god handhygien. Användandet av munskydd har samhället misslyckats med under hela pandemin. Det är inte försent att ta ett omtag i detta. Det borde införas krav på munskydd i vissa situationer. Det har aldrig införts krav på munskydd i Sverige, vilket är ett misslyckande. I dag tittar folk snett på de som har munskydd, det borde vara tvärtom.

Det är upp till varje enskild att bestämma om man vill ladda ned vaccinpass. Oavsett om man är vaccinerad eller inte behöver man ju inte ladda ner passet. Om man inte laddar ned det blir det ett sätt att markera mot utökat användande av vaccinpass inom olika områden. Det är trotts allt inte riskfritt att trängas i butiker eller uteställen även om man har ett vaccinpass.

Samuel Godrén (SD)

Regionråd i opposition i Region Jönköpings län

Olle Moln Teike (SD)

Regionpolitiker i Region Jönköpings län

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan