Annons

Annons

Annons

krönikaFramtiden för Vätterstranden

Herman Nikolic
Visioner, insikter och hårt jobb – bygg ett Liseberg på Rosenlundsbankarna?

Framtidens Jönköping. Så har vi valt att kalla en serie artiklar som rullat i några månader på våra sajter och i tidningen. Det handlar precis som det låter om perspektiven framåt. Vilken Vätterbygd möter oss och framförallt våra barn och barnbarn – och vilken roll kommer Jönköping med omnejd att spela i framtidens Sverige, Europa och världen?

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Smålänningarna här i trakten har genom historien visat sig vara anpassliga och smarta. Tillräckligt för att ta sig en position här i världen och att, tillsammans med nyblivna smålänningar från Sveriges och klotets övriga hörn, skapa ett faktiskt och framgångsrikt men också föränderligt Jönköping på marken. Men det finns också en idé om Jönköping som mer hänger i luften. Vad Jönköping vill vara, ska bli och siktar mot att uppnå. Det är en konst att fånga den idén, eller snarare alla de idéerna. Och vem gör egentligen det i dagens Jönköping?

Perfekta läget vid Vättern kanske ska användas mer effektivt?

Bild: Pär Grännö

Annons

Det bygd vi har idag har inte uppnåtts genom att invånarna varit nöjda, rädda för det nya eller visionslösa. Tvärtom. Det är lusten till en bättre framtid som drivit oss i generationer – och det har krävt självinsikt, hårt jobb och anpassning.

Annons

Längs Huskvarnaåns fall ligger lämningar och byggnader från skilda utvecklingsepoker vackert sida vid sida.

Bild: Herman Nikolic

En kort vandring genom Huskvarnaåns ravin, från Ebbes kraftstation uppe på Petersberg ner till centrum, är som ett eget mikrokosmos av bevis. Husqvarna AB som för drygt 300 år sedan började som en gevärsfabrik har över gjutjärnsspisar, motorsågar, cyklar, symaskiner och fan och hans moster fortsatt att utvecklas och är i dag en av världsledarna inom smarta AI-produkter och "internet of things" för privatkonsumenter. Under resans gång har i princip all utveckling i områdena runt omkring Husqvarna hängt på företagets anställdas trendsäkerhet. Nya bostadskvarter för arbetare och tjänstemän har byggts, vägar för transporter av varor och medarbetare, ny räls har blommat upp för att sedan överväxas av ogräs när tågen spelat ut sin roll. Men man har har hängt med, varit i framkant och försörjt hundratusentals Jönköpings- och Huskvarnabor genom århundradena. En försörjning som bidragit stort till övrig utveckling av staden/städerna som sådana. Samma resor gjordes naturligtvis längs Dunkehallaravien, på Tändsticksområdet och kring Munksjön – om än inte lika framgångsrikt hela vägen in i det moderna kaklet.

I Dunkehallaravinen kan du göra samma resa som nerför Huskvarnaån.

Bild: Pär Grännö

Annons

En stor del av traktens utveckling har sedan 1865 diskuterats, debatterats och rapporterats i JP. Och sedan 2006 även på sajten jnytt.se. Så kommer det fortsatt att vara. Bara under de senaste månaderna har du kunnat läsa om planerna för Rosenlundsbadet, resan mot 200 000 invånare, konflikten mellan det allmännas bästa och enskilda som kommer i kläm, som uppe på Hedenstorp. Du hittar artikelserien Framtidens Jönköping här.

Annons

Ska vi bygga ett Europas mäktigaste Liseberg på Rosenlundsbankarna?

Men det kommer mer. Om framtida jobben, boendeformer, infrastruktur, hållbarhet, dricksvattnet och mycket mer. Och du som läsare kommer också i artiklar att träffa allt fler av våra invånare och makthavare som har siktet inställt på framtiden. Det handlar om nyheter och förändring på kort sikt och på lång sikt. Något som politiker kanske kan gå till val på 2022 men också - precis det som Husqvarna briljerat i - en strategi för framtiden. Kan det till exempel bli en framgångsfaktor för Jönköping när allt fler bor på orter långt ifrån sin arbetsgivare? Det viktigare blir då livskvaliteten än att jobbet finns fysiskt nära. Att det är spännande, kul men också tryggt att leva där man bor. Gärna kompletterat med bra inkomstkällor när andra svenskar och varför inte utlänningar kommer och lämnar sina pengar här. Ska vi bygga ett Europas mäktigaste Liseberg på Rosenlundsbankarna med ett pariserhjul med utsikt över halva Sverige? Eller ska vi profilera oss med ett vibrerande city och restaurangliv? Eller för våra unika naturomgivningar? Ska man göra nåt bör man göra det bäst. Det gäller att våga staka ut en riktning och lägga i högsta växeln. Varför välja att åka epatraktor när man har en formel-1-bana att åka på?

Annons

Ett stående exempel är sjön. Vättern som gör oss unika i och med vårt läge invid kolossen. Gör vi något av denna gåva? Varför inte anlägga fler hamnar och på riktigt bli en hamnstad? Det kanske inte längre handlar så mycket om transporter av gods över sjön som att skapa en attraktionskraft genom härliga sjölivet. Då – och av 1001 andra anledningar – behöver motorvägen och rälsen flyttas ut från stan. Det skulle ge staden en kontakt med Vättern på ett sätt som inte funnits på många decennier. Men det tar också decennier att genomföra. Vilken politiker vågar idag gå till val om löften som gagnar invånarna en eller två generationer bort? Eller är det invånarnas uppgift att ge politikerna och tjänstemännen i allmänhetens tjänst råg i ryggen och ett lugn att våga tänka så långsiktigt?

Annons

Jag hade inte bytt boplats mot någon annan i världen, men heller inte låtit Jönköping förbli som det är. Det ligger i själva idén med Jönköping, att förändras, att ta till vara på nya tillfällen, att få människorna här att växa. Alla kan vi som individer och tillsammans i grupp påverka riktningen. Häng med i serien Framtidens Jönköping och kom gärna med tips inspel och åsikter till oss på redaktionen – och varför inte delta i diskussionen med andra invånare via våra insändarsidor eller i JP:s och Jnytts sociala medier.

En spännande framtid väntar. Förhoppningsvis blir den också framgångsrik. Men räkna inte med att någon annan kommer att göra jobbet åt oss.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan