Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Csaba Bene Perlenberg

ledare borgerligJönköping

Csaba Bene Perlenberg
Bråkstakar behöver bibliotek

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Bild: Annelie Hüllert Storm, Pär Grännö

Annons

OPINION. Justitieminister Morgan Johansson har osäkrat lagstiftningsrevolvern och tar sikte på bråkstakarna som hemsöker biblioteken och terroriserar simhallarna. Från och med 1 juli vill regeringen att det ska bli möjligt att införa tillträdes­förbud till bad­anlägg­ningar och bibliotek. Detta som ett sätt att bemöta de återkommande problem som stökiga ungdomsgäng har orsakat för andra besökare och för personalen.

Annons

Annons

Att problemen existerar är uppenbart, men att porta ungdomar som kanske mer än andra skulle behöva lära sig konsten att läsa en bra bok eller engagera sig i en simförening är inte nödvändigtvis rätt väg att gå.

I Jönköping uttrycker bibliotekschefen Frida Christoffersson skepsis mot regeringens initiativ (JP 28/12). Mycket riktigt pekar hon på det komplicerade i att samhällets vardagsrum ska förbjudas för de som kanske mest behöver samhällsgemenskapen. Inte heller löser det några beteendeproblem, utan riskerar bara förflytta dem.

Nu är varken bibliotek eller simhallar några fritidsanläggningar. Bibliotekarier och simvärdar är inte fritidspedagoger. Skillnad föreligger också mellan de två verksamheterna: Medan bibliotek inte har någon inträdesavgift är simhallar avgiftsbelagda. I det senare fallet borde det därför finnas större möjlighet – och rättvisa – i att tillfälligt porta bråkstakar. Men bibliotek är något annat, en öppen plats som i sina bästa stunder ska öppna hela världar och ge nya insikter till besökarna.

Bibliotek måste anpassa sig till de utmaningar som råder. För biblioteken har ju redan vunnit första striden – att vilsna ungdomar faktiskt vill vara där. Nästa steg är svårare: Att få regeringen att vilja ha dem där.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy