Annons

Annons

Annons

Jönköpings län

Debatt
Ge unga förstagångsköpare bättre förutsättningar

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Den nya bostadsministern ärver ett politikområde som har försummats i många år, skriver Johan Nyhus och Elin Rydberg.

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Annons

Sverige har bytt bostadsminister sex gånger de senaste sju åren. Johan Danielsson (S) är ny på posten och med endast nio månader kvar till riksdagsvalet är utsikterna att lösa bostadskrisen naturligtvis dåliga. Men på ett viktigt område har han chans att påverka: ungas möjlighet att hitta ett eget hem.

Johan Danielsson ärver ett politikområde som har försummats i många år. De senaste årens fokus på kreditrestriktioner har fått förödande konsekvenser för unga. Bankernas tuffa amorteringskrav och kvar-att-leva-på-kalkyler sätter upp höga murar även för förstagångsköpare med stabila inkomster. Unga vuxna hindras att studera eller ta jobb där de vill på grund av svårigheten att köpa bostad. Livet sätts på paus i stället för att sätta fart.

Annons

HSB har låtit Demoskop fråga cirka 2 000 svenskar i våra tre storstadsregioner hur de trivs med sitt boende. De mellan 18 och 29 år sticker ut gällande hur boendesituationen påverkar deras livskvalitet. Var fjärde (23 procent) är missnöjd med sitt boende och av dem svarar var tredje (33 procent) att de är mycket missnöjda och mår psykiskt dåligt. Varför de är missnöjda? På den frågan svarar en majoritet (57 procent) att det beror på att de bor kvar hos sina föräldrar.

Annons

Det är ett nedslående resultat. Och svårigheten för unga att hitta en bostad är långt ifrån ett storstadsproblem. I Boverkets årliga nationella undersökning Bostadsmarknadsenkäten uppger 177 av Sveriges kommuner att de har ett underskott på bostäder för ungdomar. Jönköping är en av kommunerna där det är svårt för unga att hitta en bostad.

I vår landar emellertid en statlig utredning i bostadsministerns knä med åtgärder som kan dyrka upp några av låsen. Utredningen ska bland annat ge förslag på hur ett startlån riktat mot förstagångsköpare bör utformas. WSP räknade på effekterna av ett startlån för HSB:s räkning för ett par år sedan. Rapporten visade att tiden det tar att spara ihop till första bostaden skulle minska från drygt tio till knappt tre år.

Även om effekten av ett startlån till unga skulle vara påtaglig löser det inte bostadskrisen. Men det vore ett första viktigt steg mot en bostadsmarknad där även unga har en chans. Glädjande nog öppnade Danielsson nyligen för lättnader för just unga förstagångsköpare (DN 15/12). Går bostadsministern från ord till handling får han sannolikt en flygande start på bostadsministerkarriären.

Johan Nyhus

Förbundsordförande HSB

Elin Rydberg

Ordförande HSB Göta

Elin Rydberg.

Johan Nyhus.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan