Annons

Annons

Annons

Annons

Höghushotellet

Insändare
Så kan Tändsticksområdet bli en pärla

Med några nya grepp kan man väcka pärlan Tändsticksområdet ur sin långa dvala, skriver Kjell Krantz i en insändare.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Vad ska till för att få fart på Tändsticksområdet?

Bild: Pär Grännö

Annons

För några år sedan satt jag och tittade ut över en stor grop. En grop som var början till ett höghushotell intill Tändsticksområdet. I nutid har hotellet nått sin fulla höjd. Invigning sker i slutet av 2022. Ett hotell som kommunen har tänkt ska sätta fart på en av deras slumrande pärlor. Nu är det hög tid att väcka denna pärla ur sitt ide. Men är det hotellet som ska se till att den får sitt rätta värde? Nja, jag är inte så säker på det. Det kan möjligtvis skaka liv i pärlan. För att Tändsticksområdet ska få den lyster det är berättigat till måste vi tänka tillbaka i tiden. Vad ska då hända med området för att göra det attraktivt att vistas där?

Annons

Låt oss här bygga Jönköpings Gamla stan. Den fysiska miljön måste förbättras för att mera likna dåtidens Tändsticksområde. Ta bort asfalt och ersätt med plattor och/eller gatsten. Plantera träd och blommor. Sätt upp lyktstolpar med gammalt utseende som framhäver områdets karaktär. Ny entré mot väster måste till för att göra pärlan mera lättillgänglig. Området ska naturligtvis vara bilfritt (förutom bilar med tillstånd) och göras tillgängligt för handikappade. Guidade turer med hästdroska för tankarna till 1800-talet. För att knyta ihop Tändsticksområdet med Vätterstranden kan man bygga en gångbro över järnvägsspåren. Ett antal bryggor vore bra för eventuellt båtburna gäster och för att besökarna ska komma närmre Vätterns vatten. I denna miljö skulle ett par sjöbodar passa in med lämplig verksamhet. Tänk att få sitta här med en kopp kaffe eller ett glas öl och se när solen går till nattvila. Vilken verksamhet ska finnas i Jönköpings Gamla stan?

Annons

Ett huvudmål bör vara: Gammalt område–Gammal verksamhet. Affärer som påminner om gamla tider hör hemma här. En saluhall med fisk, kött, ost och bröd med mera passar som ”hand i handsken” på detta område. ”Gamla” restauranger passar bra i denna miljö. Kulturen har naturligtvis sin givna plats här med bland annat Tändsticksmuseet. Här kan också en utomhusscen passa in för att gestalta 1800-talet. Gammalt gediget hantverk bör också ha sin plats för att påminna om svunna tider. Ideella föreningar och bostäder gör området levande.

Annons

Kommunen har nu väckt pärlan ur sin långa dvala. Den är omskakad och i god vigör. Se nu till att mata den så den överlever och ger den lyster den såväl förtjänar. Pärlan längtar efter att visa upp sig i sin skönhet. Får den göra det så lovar den att leverera historia till sina besökare. Gamla stan i Jönköping har fått ett ansikte.

Kjell Krantz

Jönköping

Annons

Annons

Till toppen av sidan