Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Csaba Bene Perlenberg

ledare borgerlig

Csaba Bene Perlenberg
En betongsosse med bunkermentalitet

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Peter Hultqvist var mer socialdemokratisk valarbetare än försvarsminister under sitt tal på Folk och Försvars rikskonferens, skriver Csaba Bene Perlenberg.

Bild: Anders Wiklund, TT, Pär Grännö

Annons

OPINION. Folk och Försvars rikskonferens rivstartade med att statsminister Magdalena Andersson (S) visade sig vara elefanten i rummet. Trots en oroväckande utveckling med invasionshot av Ryssland mot Ukraina, en allt mer spänd och infekterad situation i Bosnien-Hercegovina och en pågående nationskollaps i Kazakstan, behagade Andersson inte begästa Sveriges viktigaste säkerhetspolitiska forum. Regeringschefens frånvaro signalerar ointresse och oförmåga att ta grepp om frågor rörande rikets säkerhet. Magdalena Anderssons osynlighet under de senaste veckornas tilltagande säkerhetspolitiska kris tyder på en osäkerhet som endast är till gagn för de som söker påverka riket i en för oss negativ riktning.

Annons

I stället sköt Socialdemokraterna och regeringen fram försvarsminister Peter Hultqvist. Partiets folkliga men hårdföra slugger verkade dock mer hålla ett socialdemokratiskt valtal som lika gärna kunde ha hållits på valfri Folkets Park under 1 maj, än ett försvarspolitiskt anförande.

Annons

Peter Hultqvist gjorde ett historiskt tondövt framträdande. På S-fronten intet nytt: Hultqvist fortsatte den hopplösa positionen att fortsätta utesluta ett svenskt Nato-medlemskap.

Peter Hultqvists argumentation var behäftad med två milsvida logiska hål: Genom att bekräfta Vladimir Putins krav om att bland annat Sverige aldrig någonsin ska bli Nato-medlem, menade Hultqvist att Sverige driver en självständig säkerhetspolitisk linje. Tvärtom skulle öppnandet för en Nato-option vara den optimala självständigheten: Möjligheten att gå med, men valet att för tillfället avstå. Sanningen är att Sverige skapar en riskfylld osäkerhet givet att vi inte agerar unisont med grannlandet Finland vars statschef president Sauli Niinistö i sitt nyårstal tydligt poängterade att Finland bibehåller rätten att gå med i försvarsalliansen Nato om man så önskar. Sveriges val att lämna Finland ensam med den linjen är ansvarslöst och osolidariskt.

Värst var dock att Peter Hultqvist svingade hejvilt med socialdemokratisk valpropaganda genom att framföra partiets besatthet med att hetsa mot svenskt näringsliv och fritt företagande. På en konferens som ska gagna det säkerhets- och försvarspolitiska samtalet lyfte försvarsministern i stället S tröstlösa kamp mot vinster i välfärden genom att slänga sig med Pravda-begreppet ”demokratisk kontroll”. Sanningen är att Socialdemokraterna saknar riksdagsmajoritet för att dra företagares möjligheter att göra vinst till den ekonomiska giljotinen.

Annons

Att försvarsministern satte fokus på en strikt partipolitisk fråga, i stället för att orka ta ansvar för rikets säkerhet och ta i den viktiga frågan om Sveriges ansvar att bidra till ökad säkerhet i vårt närområde genom att dela Natos förpliktelser, var direkt ovärdigt.

Sveriges säkerhet gagnas inte av en socialdemokratisk valarbetare. Däremot borde en betongsosse som ger uttryck för en säkerhetspolitisk bunkermentalitet särskilt uppskattas i Moskva.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy