Annons

Annons

Annons

Annons

Ishockey

Tylke klev fram och frälste HV med ett hattrick: ”Kändes riktigt bra”

Julia Tylke ledde HV71 till tre nya poäng genom sitt hattrick mot nästjumbon SDE på tisdagskvällen. Det innebär att laget nu tagit poäng i sex raka matcher och hänger på topplagen Brynäs och Luleå i tabellen.

Julia Tylke har nu stått för för 10 poäng (7+3) den här säsongen.

Bild: Hannes Björklund

Annons

Inför tisdagens drabbning i Husqvarna Garden hade HV71 inte förlorat mot SDE i seriesammanhang sedan 18 oktober år 2017. Historiken och tabelläget till trots så skapade SDE minst lika många lägen som HV71 inledningsvis. Hemmalaget fick inte till något längre spel offensiv zon, och i stället böljade spelet fram och tillbaka där lagen utbytte målchanser.

– De kom ut ganska så starkt och det kändes att de ville göra en bättre prestation än senast vi mötte dem, säger Julia Tylke.

Halvvägs in den första perioden var det samma Tylke som tog sig förbi sin SDE-försvarare för att sedan bli felaktigt behandlad enligt domaren som signalerade för straff.

Den möjligheten tog Tylke själv tillvara på. Efter att ha lurat ner gästernas burväktare Sabina Eriksson på isen kunde amerikanskan sätta dit ledningsmålet med en backhandlyftning.

Annons

Annons

– När jag tar hand om en straff så försöker jag alltid att göra det utan att tänka för mycket, det kan få en ur spel. Jag försökte bara att se om målvakten skulle göra något misstag, och det gjorde hon. Hon tänkte nog att jag skulle går över på forehand, och det lyckades jag utnyttja, berättar Tylke.

Tylke nöjde sig inte där, för 39 sekunder senare utökade hon ledningen för sitt HV71. Amerikanskans två mål väckte även liv i hennes lagkamrater som kopplade greppet om matchen den resterande tiden av perioden.

Mittenperioden blev en böljande sådan där det egentligen inte var något av lagen som hade ett tydligt spelmässigt övertag. Redan två minuter in i perioden var gästerna dock nära en reducering då ett skott från blålinjen styrdes i stolpen.

Alba Gonzalo höll sin andra nolla för säsongen i HV-målet.

Bild: Hannes Björklund

Det blev ett mål i den andra perioden och det gjordes av HV71. Återigen var det Julia Tylke som höll sig framme, och fullbordade därmed ett hattrick. För andra gången i matchen lurade hon ner Sabina Eriksson på isen och kunde sedan sprätta upp pucken i nättaken.

– Det händer inte så ofta, så det kändes riktigt bra. Samtidigt tycker jag att det var hela kedjan som jobbade hårt tillsammans i dag. Sedan hade jag turen att få pucken på mitt klubblad för att sätta dit puckarna, säger 26-åringen ödmjukt.

Annons

Den avslutande perioden fick hemmalaget spendera i numerärt underläge i totalt sex minuter. Trots mycket spel i boxplay så hade HV god kontroll över matchen och slutsiffrorna blev 3–0. Vilket innebar lagets tredje nolla för säsongen, och målvakten Alba Gonzalos andra.

Annons

– Vi spelade väldigt bra i dag. Matchplanen var simpel och vi höll oss till den. Även om det blev lite rörigt vid några tillfällen så tog vi oss alltid tillbaka till det enkla spelet. Sedan den senaste matchen hade vi pratat om att hålla pucken i rörelse i offensiv zon, och att använda hela isen. På så vis var tanken att kunna stanna i offensiv zon längre för att komma till fler avslut. Det lyckades vi bättre med i dag, säger den amerikanska forwarden.

Hur är det att gå in i en match som stor förhandsfavorit?

– Det är alltid svårt för det är enkelt att sänka sig till motståndarnas nivå. Det är ett mentalt spel i matcher som denna. Det gäller verkligen att spela på sin egen nivå och inte påverkas av motståndarna.

HV71 har nu tagit poäng i de senaste sex matcherna.

Bild: Hannes Björklund

Matchfakta: SDHL

HV71–SDE HF 3–0 (2–0, 1–0, 0–0)

Första perioden: 1–0 (10.58) Julia Tylke, 2–0 (11.37) Julia Tylke (Julia Armborg, Julia Stone).

Andra perioden: 3–0 (18.45) Julia Tylke.

Tredje perioden:

Domare: Tom Wågström, Veronica Lovensnö och Sebastian Sihvo.

Publik: 35, Husqvarna Garden.

Annons

Annons

Till toppen av sidan