Annons

Annons

Annons

Csaba Bene Perlenberg

ledare borgerlig

Csaba Bene Perlenberg
Genmäle: Putin övade kärnvapenanfall mot Småland

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Vladimir Putins Ryssland har ögonen på Småland.

Bild: AP

Annons

GENMÄLE. I ledaren ”Vänd på Nato-stenen” (11/1) av Csaba Bene Perlenberg på Jönköpings-Postens ledarsida förespråkas ett svenskt medlemskap i Nato, men där bara ena sidan av myntet redovisas.

Både i öst och väst bygger säkerhetspolitiken på avskräckning med kärnvapen. Dessa massförstörelsevapen har sedan ett år tillbaka blivit olagliga enligt internationell lag, då 50 länder ratificerat FN:s förbud 2017 mot kärnvapen.

Annons

Annons

En fullskalig konflikt i vårt närområde torde innebära insats av kärnvapen. Då kommer det inte att finnas någon säkerhet kvar i riket att försvara. Vetenskapsmän som forskar om kärnvapen har ställt fram Domedagsklockan till 100 sekunder före midnatt.

Dagens säkerhetspolitiska knutar måste i stället lösas upp genom diplomati, inte genom att dras åt ännu hårdare. Politikerna i alla läger måste vidga blicken utanför gamla invanda tankemönster färgade av kalla krigets misstänkliggörande av en illasinnad fiende.

Einstein fick frågan hur han trodde att ett tredje världskrig skulle bli. Han svarade att han inte visste, däremot att det fjärde världskriget skulle utkämpas med knölpåkar. Det kan vara någonting att ta fasta på vid Folk och Försvars rikskonferens.

Arne Thorfinn

Medlem av Läkare Mot Kärnvapen

Svar Direkt:

Säkerhetspolitik måste utformas utefter realiteter, inte förhoppningar. Under Vladimir Putins ledning har östra Ukraina invaderats och Krimhalvön annekterats och ockuperats i strid med folkrätten. Därtill har Ryssland övat kärnvapenanfall mot Sverige vid minst ett tillfälle, påsken 2013 då fyra ryska bombplan av typen Tupolev 22M-3 närmade sig Gotska sandön. Expressen har avslöjat att det troligen rörde sig anfallsövning mot en militär anläggning på Lovön utanför Stockholm samt flygbasen Hagshult en dryg mil ifrån Värnamo här i Småland.

Annons

Det ryska hotet mot både Sverige och Europa är reellt. Despoten Putin är inte intresserad av diplomati utan endast hot och övergrepp.

Annons

I andra vågskålen har vi den defensiva försvarsalliansen Nato vars enda uppgift är att ta solidariskt ansvar för medlemsländernas säkerhet. Sverige borde likt Finland öppna för ett medlemskap.

Csaba Bene Perlenberg

Politisk redaktör Jönköpings-Posten

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan