Annons

Annons

Annons

Debatt
Regeringen vågar inte markera mot Kina

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det borde vara självklart att Sverige borde genomföra en diplomatisk bojkott av OS i Kina, skriver David Lega, Hampus Hagman och Elisabet Lann. Ng Han Guan/AP.

Annons

DEBATT. Det är bara veckor kvar till vinter-OS i Peking och den senaste tiden har ett flertal länder, bland andra Australien, Litauen, USA och Storbritannien meddelat att de kommer genomföra en diplomatisk bojkott av spelen. Det innebär att landets idrottare deltar i tävlingarna, men politiker, kungahus och andra officiella representanter inte åker dit.

Den svenska regeringen har nu meddelat att man inte kommer att närvara vid OS i Peking, men säger att detta beror på smittspridningen av covid-19. De poängterar att detta inte är en diplomatisk bojkott och att svensk kritik ska föras fram inom diplomatiska och politiska kanaler. Sveriges kritik mot Kina får alltså inte höras eller synas.

Annons

Listan på anledningar till att detta är fel är lång. Kina är en diktatur som systematiskt begår övergrepp mot de mänskliga fri- och rättigheterna. I Tibet, Xinjiang och Inre Mongoliet ökar förföljelsen av etniska minoriteter. Uigurer diskrimineras, frihetsberövas och sätts i interneringsläger, där de utsätts för tvångsarbete, tortyr och steriliseringar. Man har ignorerat de internationella överenskommelserna kring Hongkong och monterat ner demokratin där. Kinesiskt stridsflyg hotar regelbundet Taiwan.

Annons

Inte heller vi i Sverige är förskonade. Chefen för Säpo berättade på veckans Folk- och Försvarskonferens att Kina bedriver underrättelseverksamhet mot Sverige och att landet är ett av de största hoten mot oss. Kidnappningen av den svenska medborgaren Gui Minhai samt hoten mot svenska politiker och journalister är ytterligare skäl att markera mot Kina.

I ett tal i riksdagen 2020 lyfte utrikesminister Ann Linde (S) fram att demokratin i världen utmanas och ifrågasätts. Därför skulle Sverige intensifiera arbetet med att försvara och främja demokratin. Allianser skulle byggas med likasinnade länder och stödet till fria och oberoende medier skulle öka. Regeringen lovade att Sverige i samarbete med andra skulle främja allt det som saknas i Kina. Därmed borde det varit självklart att Sverige skulle sälla sig till våra likasinnade vänner och göra en diplomatisk bojkott.

Att inte genomföra en diplomatisk bojkott är ett enormt svek. Det hade varit en signal till uigurerna och till demokratikämparna i Hongkong. En signal om att Sverige ser dem och står vid deras sida – det är värt att kämpa vidare för mänskliga rättigheter. Det hade varit en signal till våra vänner, länder som Australien och Litauen, som står under hård ekonomisk press från Kina, om att vi står sida vid sida med dem. Det hade varit en signal till Sveriges medborgare, om att vi inte deltar i propagandauppvisningar med ett av de största hoten mot vår säkerhet.

Annons

Vi hoppas på stora idrottsliga framgångar för Sverige i spelen. Men OS får inte bli den propagandaföreställning som den kinesiska regimen önskar. Vi hade hoppats att regeringen skulle våga markera detta. I stället markerar regeringen att den inte vill markera mot diktaturen.

David Lega (KD)

Europaparlamentariker

Hampus Hagman (KD)

Riksdagsledamot

Elisabet Lann (KD)

Medordförande IPAC

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan