Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

ledare borgerlig

Ta ton mot skollag i moll

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Bild: Edith ten Berg, Pär Grännö

Annons

OPINION. Det kan vara svårt att greppa, men faktum är att näst efter USA är Sverige det land i världen med störst nettoexport av musik. Branschorganisationen Export Music Sweden redovisade i slutet av 2021 att svenska musikskapare får 2,7 kronor för varje krona som Stim betalar till utländska upphovsmakare. 693 miljoner kronor flödade in till svenska musiker bara under förra året. Det svenska musikundret frodas i allra högsta grad.

Annons

Annons

I en intervju med DN Kultur förra året menade Ulla Sjöström, rektorn för Musikmakarna, en yrkeshögskoleutbildning i Örnsköldsvik, att svenska musikutbildningar är ett sätt att garantera fortsatt framgång:

"Sverige är ett så litet land. Om vi vill fortsätta växa måste vi ut internationellt, och där är konkurrensen enorm. Ska svenska låtskrivare lyckas är det nödvändigt att de samarbetar och bygger nätverk. Något man får automatiskt om man går en utbildning."

Därför är det ypperligt att Yrkeshögskolan Jönköping ska starta upp sin egen musikproduktionslinje där Jönköpingsbor och andra kommer kunna utbilda sig till ljud- och musikproducent. Den kreativa och kulturella näringarna är långtifrån några rödvinstorskande bidragsmottagare. Tvärtom finns det, som ovannämnda rapport visar, stora pengar att tjäna för de som levererar internationellt gångbara toner.

Det finns dock utvecklingspotential. SVT Nyheter Jönköping kunde under gårdagen berätta att Habo kommun medvetet bryter mot skollagen då elever tillåts gå ifrån schemalagd undervisning för att kunna lära sig spela musikinstrument eller tar sånglektioner. Något som alltså egentligen inte är tillåtet.

Annons

"Jag tycker att det blir lite fånigt faktiskt. Det handlar om en och en halv dag i tid sammanlagt under ett helt läsår. Och samtidigt kan man få ledigt för att åka till Ullared", säger Fredrik Hempel, kulturskolechef i Habo till SVT.

Skollagen är uppenbarligen inte harmoniserad med det svenska musikundret. Därför är det bra att Habo kommun och Yrkeshögskolan Jönköping gör sitt till för att utveckla fler talanger och bidra till en viktig svensk exportindustri.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy