Annons

Annons

Annons

Coop och hackerattacken

Hackare bakom Coopattacken häktade i Ryssland

De flesta av Coops nästan 800 butiker fick hålla stängt sedan mjukvarubolaget Kaseya utsatts för en utpressningsattack förra året. Nu har en domstol i Moskva häktat åtta medlemmar i den ökända hackergruppen Revil.

Text

De flesta av Coops nästan 800 butiker fick hålla stängt sedan mjukvarubolaget Kaseya utsatts för en utpressningsattack, vilket drabbade Coops kassasystem. Bild: Terese Karlsson, Jonas Ekströmer/TT

Annons

Medlemmarna ska sitta häktade till i mitten av mars, och riskerar upp till sju års fängelse om de döms. Rysslands säkerhetstjänst FSB uppgav i fredags att den har stoppat gruppens "illegala aktivitet" och upplöst den helt och hållet, till följd av en begäran från USA. I samband med detta greps 14 personer misstänkta för ekonomisk brottslighet, enligt FSB.

Annons

Den 2 juli förra året utförde Revil en utpressningsattack mot det amerikanska mjukvarubolaget Kaseya, som förser tiotusentals kunder över hela världen med kassasystem.

Annons

En av företagets kunder är den svenska livsmedelsjätten Coop, vars system spärrades med krav om betalning. De flesta av Coops nästan 800 butiker fick hålla stängt en längre tid medan systemen startades om manuellt.

LÄS MER: Hackare gripna efter hackerattacken mot Coop i somras

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan