Annons

Annons

Annons

Annons

Csaba Bene Perlenberg

ledare borgerlig

Csaba Bene Perlenberg
Det går inte att lita på SD

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Ulf Kristersson borde lyssna på Annie Lööf gällande Sverigedemokraterna.

Bild: Henrik Montgomery/TT, Pär Grännö

Annons

OPINION. När den socialdemokratiska regeringen visar ointresse och undermåligt ledarskap inför den största säkerhetspolitiska krisen i vårt närområde sedan förra gången Ryssland invaderade Ukraina och annekterade Krimhalvön 2014, är det välgörande att delar av borgerligheten tar taktpinnen.

I en numera sällan skådad enighet mellan Annie Lööf (riksdagsledamot från Jönköpings läns valkrets) och Ulf Kristersson kräver Centern och Moderaterna att regeringen tar ett säkerhetspolitiskt omtag. I en debattartikel (17/1) i Svenska Dagbladet föreslås dels att total­försvaret ska stärkas omedelbart och att det ska föras partiledaröverläggningar om försvarsberedningens uppdrag samt arbetet om den nationella säkerhetsstrategin.

Annons

Annons

Samtidigt påminner enigheten mellan Lööf och Kristersson om anledningen till borgerlighetens oenighet: Ur en säkerhetspolitisk aspekt är det direkt olämpligt att bjuda in Sverigedemokraterna till sådana partiledaröverläggningar givet Jimmie Åkessons (också riksdagsledamot med mandat från Jönköpings läns valkrets) och Sverigedemokraternas dokumenterade Rysslandsvänlighet. Den ökända SR-intervjun inför valet 2018 där Åkesson vägrar att välja mellan Frankrikes demokratiskt valda president Emanuel Macron och Rysslands despot Vladimir Putin är blott ett av många exempel på SD:s säkerhetspolitiska moras.

I partiledardebatten i förra veckan konstaterade Annie Lööf att SD på sin hemsida hade en mycket tvivelaktig formulering om den påstådda vikten att "Sverige ska respektera balansen mellan stormakterna”. Medan Åkesson inte verkade ha koll på den egna försvarspolitiken konstaterade Lööf i talarstolen att: "Sverigedemokraterna jämställer en auktoritär, aggressiv, regim som den ryska med det samarbete som finns mellan ett stort antal demokratiska stater. Det är inte bara otydligt, det är undfallande".

SD:s hela väloljade informationsapparat är därutöver direkt Sverigefientlig. Häromdagen delade en av de ledande profilerna i SD:s propapagandaorgan Riks en bild på en fager, blond man i ett rapsfält med en blomma i håret med den hånande texten "Svenska män vid gränsen när Ryssarna kommer". Tweeten raderades efter kritik. Det var ett av de mildare exemplen på SD-kontos skamlösa hånande av svensk motståndskraft och vår militära förmåga.

Annons

Centern gör rätt som agerar unisont med Moderaterna i säkerhetspolitiska frågor. Men samtidigt är det just på grund av Moderaternas samarbete med SD som Centern inte kan ingå i en M-ledd regering som lutar sig mot SD. Det går helt enkelt inte att lita på att Jimmie Åkessons parti tar ställning mot Vladimir Putin och agerar i rikets intresse.

Att Ulf Kristersson och Moderaterna vill bygga sin regeringsmakt på Putin-vänliga SD är oseriöst.

Annons

Annons

Till toppen av sidan