Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Csaba Bene Perlenberg

ledare borgerligHabo

Csaba Bene Perlenberg
Malmborgs flyktingfientliga förslag är populistisk vilseledning

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Bild: Emanuel Silva, Pär Grännö

Annons

OPINION. Det finns två sorters politiker. Det finns sådana som vill och mäktar med att ta ansvar. Och så finns det sådana som Habodemokraten Morgan Malmborg som hellre sticker huvudet i sanden.

I en motion till Habo fullmäktige vill lokalpolitikern att kommunen ska inta en flyktingfientlig hållning. "Man ska alltid arbeta för att inte ta emot några nyanlända", säger han till JP på nyhetsplats.

Annons

Annons

Det är en populistisk vilseledning: Kommuner arbetar inte för att ta emot nyanlända. Däremot tar många kommuner sitt ansvar utefter den kommunplacering som sker. I dag kan kommuner inte tacka nej. Därför är det också ett slag i luften att propagera för något annat på den kommunala nivån.

Givet hur meningslös Habodemokraternas hållning är undrar vän av ordning vilken nytta inställningen har? Hur ska nyanlända och kommunplacerade i Habo kommun integreras bättre om de skulle veta att kommunen inte vill ha dem där? Lär man sig svenska bättre och kommer in på arbetsmarknaden fortare om man känner sig oönskad?

Morgan Malmborg verkar inte ens agera i linje med partiets egen hållning: "I Habodemokraternas mönsterkommun kastar man inte ut invandrare, man ser till att de får behövlig träning" står det att läsa på partiets hemsida.

Habodemokraterna har ett stort ansvar för att likt övriga demokratiskt valda partier agera i linje med gällande regler och lagar. Om Habodemokraterna vill påverka den svenska migrationspolitiken och de internationella förordningar samt asylrätten som Sverige åtlyder borde partiet kandidera till riksdagen. Då kan partiet agera för att påverka i den riktning man önskar. Allt annat är unken populism.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy