Annons

Annons

Annons

Annons

Csaba Bene Perlenberg

ledare borgerlig

Csaba Bene Perlenberg
Miljöpartiet är som Peacemaker

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

John Cena som Peacemaker. Foto: AP Photo/Chris Pizzello.

Bild: AP, Pär Grännö

Annons

OPINION. Miljöpartiet har blivit folkpartister. Av de påvra opinionssiffrorna att döma lider de gröna av samma eländiga syndrom som liberaler: Miljöpartister är mindre intresserade av att få rätt eftersom de redan är övertygade om att de har rätt.

Miljöpartiet är så besjälade av att rädda klimatet och mänskligheten att de helt glömt bort att om omställningen inte görs varsamt och klokt så kan den faktiskt skada människor här och nu. Inga jämförelser i övrigt, men det är inte helt olikt den inverterade logik som serietidningsfiguren The Peacemaker ger uttryck för i sitt ideologiska linjetal i filmen "Suicide Squad" utbryter: "Jag älskar fred av hela mitt hjärta och jag bryr mig inte om hur många män, kvinnor och barn jag måste döda för att uppnå det".

Annons

Miljöpartiets ointresse av vanliga människors ekonomiska vedermödor, som exempelvis höjda drivmedelskostnader på grund av orimlig beskattning och det blinda motståndet mot kärnkraft, bestraffas med väljarkårens respektlöshet. Att det skulle vara grön politik att vara mot fossilfri elproduktion genom kärnkraft är ett låtsashittepå som inte delas av MP:s finska gröna systerparti. Som nätmagasinet Smedjan kunde rapportera från Finland nyligen har de finska gröna fokuserat på koldioxidneutralitet och teknikneutralitet:

Annons

"Vi ska basera våra ståndpunkter på vetenskap och vi ska sätta ändamålet över medlen. Det är vad jag tror. Kanske har jag fel, och att vi inte behöver kärnkraft. Den möjligheten finns såklart, men det ekonomiska förutsättningarna för solkraft, och i synnerhet vindkraft, har förändrats så mycket att frågan inte längre handlar om kärnkraft gentemot förnybart utan allt hållbart gentemot fossila bränslen", sade gruppledaren Atte Harjanne i Smedjans reportage (29/12).

Men när Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi grillades av Anders Holmberg i SVT:s intervjuprogram 30 minuter häromkvällen var det som om kärnkraften överhuvudtaget inte var en relevant faktor. Stenevi slog också ifrån sig och hävdade att det inte varit politiska beslut som bidragit till att avskaffa flera svenska kärnkraftverk i förtid. Det är lögn: Den rödgröna regeringen höjde effektskatten på kärnkraft och rensade i Vattenfalls styrelse. När konsekvenserna av MP:s kärnkraftshat blir mindre nationell motståndskraft mot den europeiska elmarknadens nycker, är det enligt Stenevi marknadens fel.

I Jönköpings län gjorde Miljöpartiet ett katastrofval 2018. I länet hamnade partiet på 3,29 procent, en minskning med 2,1 procent från valet före. Åker partiet på en råsop i samma storleksordning från väljarkåren åker MP ur regionparlamentet i höst.

Givet partiets förakt mot plånboksfrågor finns det ingenting som tyder på att väljarkåren kommer visa MP pardon i höst. Med all rätta.

Annons

Annons

Till toppen av sidan