Annons

Annons

Annons

Csaba Bene Perlenberg

ledare borgerligGruvplanerna i Norra Kärr

Csaba Bene Perlenberg
Ingen klimaträddning utan gruvor

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Bild: Pontus Lundahl / TT, Pär Grännö

Annons

OPINION. Målkonflikter. Omställningen till en grön, hållbar ekonomi ställer saker på sin spets. Inte minst någon annanstans-ismen har en rannsakningsperiod framför sig, vilket än en gång stod smärtsamt tydligt när Vättern med omnejd hamnade i fokus i söndagens Agenda. Mer bestämt handlar det om Sveriges gruvnäring och en eventuell, stundande brytning av sällsynta jordartsmetaller i Norra Kärr utanför Gränna. Regeringen har frågan på sitt bort och enligt programmet närmar sig ett avgörande beslut.

Annons

Annons

Med i sändningen fanns näringsministern Karl-Petter Thorwaldsson (S) som utan omsvep erkände att dagens processer tar för lång tid, är oförutsägbara och kostsamma både både bygd och företag att inte kunna komma till avslut – eller skott.

Att förlita sig på omänskliga förhållanden, som exempelvis i Afrika, är omoraliskt. Ett exempel ges av Sasja Beslik i tidningen Chef (1/22). Som hållbarhetschef i den danska pensionsfonden PFA Pension berättar han om sina erfarenheter i Kongo: "Afrika har skakat mig. Och fortsätter påverka mig i allt jag gör – klimatomställningen är beroende av den afrikanska råvarubasen. Den misär jag sett och upplevt i det kongolesiska gruvbältet är gränslös. Grovt undernärda människor utnyttjas något fruktansvärt i brytningen av bland annat kobolt. Miljötänk saknas, i väldigt stor utsträckning. En underskattad baksida av klimatomställningen, som det är märkligt tyst om. Jag undrar: Hur kan en elbil kallas för hållbar, när materialet den tillverkas av inte är det? Människor i vår del av världen duckar för den frågan, och ingen har något svar.”

I Agenda påpekade geologen Axel Sjöqvist mycket riktigt att den gröna omställningen byter ett beroende mot ett annat: Från en fossilberoende ekonomi till en metallberoende.

Annons

Huruvida det blir en gruva i Norra Kärr eller inte måste vara en fråga för miljöprövningen. Och alldeles oavsett om det blir en gruva just utanför Gränna så har Socialdemokraterna rätt. Det måste öppnas fler gruvor. Utan mer gruvbrytning gräver vi vår egen klimatgrav.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan