Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Evelyn Schreiber

ledare borgerligJönköping

Evelyn Schreiber
Porrmoralism stärker inte jämställdheten

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Den generella porrkonsumtionen bland unga har minskat över tid, skriver Evelyn Schreiber.

Bild: AP

Annons

Evelyn Schreiber gästar JP Ledare med en artikelserie om liberal feminism. Detta är den andra delen.

GÄSTKRÖNIKA. Vill du att ditt barns första upplevelse av sex ska vara en analsexsorgie på Pornhub? Förmodligen inte. Och det är inte särskilt konstigt. Det instinktiva motståndet, eller reflexmässiga beskyddarinstinkten, är naturlig. Det är därför som organisationer som Porrfri barndom – som driver opinion för olika förbud och filter för att skydda barn mot porr – har fått en så stor och högljudd följarskara. Allt handlar om hur man beskriver ett problem.

Se bara på Sverigedemokraterna i fråga om invandring. Att torrt förespråka en mer restriktiv asyl- och invandringspolitik är inte särskilt upphetsande. Men målar man upp invandrare som hot, situationen som akut och använder retorik som talar till människors känslor i stället för förnuft har du snart en folkrörelse på halsen.

Annons

Annons

Vänsterns retorik om porr fungerar på samma sätt. Vi har alla fått siffror och ”fakta” inbankade de senaste åren: Barn som redan i lågstadieåldern konsumerar porr, som innan de ens fyllt tonåringar är beroende. Hur porren breder ut sig över internet och blir både grövre och mer tillgänglig. Övergrepp och våld som bara är ett klick bort på barnens surfplattor och telefoner. Och det förvränger inte bara ungas uppfattning om sex och samtycke, utan bidrar också till en spiral av våld och övergrepp. Visst låter det bekant?

Barn tenderar att både reflektera och vara kritiska till porr.

Men hur fruktansvärd den här verklighetsbeskrivningen än låter, så bygger den på grova förenklingar och uttalanden som saknar vetenskaplig grund. Det visar inte minst Barnombudsmannens omfattande kartläggning från förra året.

BO:s rapport slog inte bara fast att den generella porrkonsumtionen bland unga har minskat över tid, och att det inte går att göra en enskild koppling mellan porr och aggressivitet, utan att barn idag tenderar att både reflektera och vara kritiska till porr. Det betyder inte att porr är oproblematiskt eller att vuxna inte behöver "ta snacket" med sina barn och tonåringar.

Radikalfeministers alarmism och organisationer förespråkar förbudspolitik och föreslår olika extremt kostsamma lösningar som i bästa fall är verkningslösa, och i värsta fall direkt skadliga. Dit räknas kanske i första hand porrfilter som Porrfri barndom vill se installerade på alla skolors datorer – trots att sexologer, internetforskare och tekniskt kunniga länge har varnat för att de inte fungerar.

Annons

Spionprogram riskerar att avslöja ett barns sexuella läggning inför sina föräldrar.

Annons

Granskningar av de få, outvecklade filter som finns på den svenska marknaden visar att de städar bort mainstreamporr men behåller den grövsta porren. Därtill riskerar porrfilter – när de blockerar hemsidor baserat på ord – att blockera livsviktig information som rör sex och samlevnad, transvård, hbtqi-frågor och sexuella övergrepp. Vissa innehåller även spionprogram som, om de används i hemmet, riskerar att avslöja ett barns sexuella läggning inför sina föräldrar.

Det handlar om känsla framför förnuft, på bekostnad av individers frihet och integritet.

Men trots kritiken fortsätter tugget om dessa ”tekniska lösningar”. Varför? Ulf Dalquist, analytiker och expert på mediefrågor, sammanfattar det ganska bra hos Internetstiftelsen: ”Min uppfattning är att de som förespråkar porrfilter gör det främst som ett moraliskt ställningstagande”.

Med andra ord: Det handlar om känsla framför förnuft, på bekostnad av individers frihet och integritet.

Men trots det har Sveriges samtliga borgerliga och liberala partier svalt Porrfri barndoms retorik med hull och hår. När riksdagen 2018 röstade om att införa porrfilter i skolan kom förslaget från liberala Centerpartiet. Kristdemokraterna, som drivit frågan ute i många av Sveriges kommuner, röstade helhjärtat ja. Moderaterna lade visserligen ned sina röster, men har sedan dess ofta och högljutt förespråkat den här typen av filter i motioner och debattartiklar. Detsamma gäller Liberalerna, som tillsammans med Sverigedemokraterna röstade ned förslaget, men vars kvinnoförbund står längst upp på barrikaderna för att ”skydda våra barn från nätporren”.

Annons

Att uppmärksamma frågan om sexindustrins problem och brister är aldrig fel. Liksom att lyfta pornografins skadeverkningar på barn, och hur man bäst hanterar och motverkar dem. Men att anamma populistisk retorik och skrika sig hesa efter ovetenskapliga metoder gagnar inte liberal jämställdhet. Ungas sexualitet ska inte utsättas för moralism och pekpinnar.

Evelyn Schreiber

Liberal skribent

Fotnot. Den första delen av artikelserien publicerades i går 26/1.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy