Annons

Annons

Annons

Annons

Kriget i Ukraina

Sveriges försvar ska kraftigt förstärkas: ”Vi ska bygga ett folkförsvar”

Det svenska försvaret ska kraftigt förstärkas, meddelar statsminister Magdalena Andersson på en pressträff.

Regeringen vill att försvarsbudgeten ska nå två procent av BNP.

– Det handlar om att vi ska bygga ett folkförsvar, säger Magdalena Andersson.

Försvarsminister Peter Hultqvist och statsminister Magdalena Andersson. Arkivbild.

Bild: Paul Wennerholm/TT

Annons

På torsdagsmorgonen kallade statsminister Magdalena Andersson (S) till en pressträff tillsammans med finansminister Mikael Damberg (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Där meddelade regeringen att Sveriges försvarsförmåga ska förstärkas kraftigt.

– Kriget i Europa kommer påverka det svenska folket. Vi behöver fortsätta att stärka den svenska försvarsförmågan, fortsätter Magdalena Andersson.

Annons

Annons

– Det säkerhetspolitiska läget runt Sverige har försämrats över tid. Det ryska angreppet mot Ukraina skärper den utvecklingen ytterligare, fortsätter hon.

Regeringen ska öka till två procent av BNP så snart det går. Det innebär en årlig kostnad på 108 miljarder kronor. 2021 låg försvarsbudgeten på cirka 66 miljarder kronor, enligt TT. Mikael Damberg säger att satsningarna på försvaret kommer att påverka andra budgetutgifter.

– Vi kommer fördjupa våra försvarspolitiska samarbeten ytterligare. Det handlar bland annat om Finland som är vår närmsta partner, säger Peter Hultqvist.

Enligt Magdalena Andersson handlar dagens besked inte om att Sverige vill närma sig Nato, där länderna har som mål att nå två procent av respektive BNP i sina försvarssatsningar.

Statsministern berättar även vidare att fler unga måste bereda sig på att göra värnplikt.

– Det handlar om att vi ska bygga ett folkförsvar, ett totalförsvar av svenska folket och till svenska folket, säger hon.

Oppositionen är inte imponerad av regeringens besked om att öka försvarsanslagen till två procent av BNP – utan att ange ett årtal.

– Jag tror inte att det här beskedet kommer att imponera på omvärlden, säger L:s försvarspolitiske talesperson Allan Widman till TT.

Annons

LÄS MER: Kraftig kritik mot regeringens försvarsbesked

Annons

Fotnot: Se pressträffen i tv-spelaren nedan

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Till toppen av sidan